Известният икономист Евгени Кънев коментира във ФБ профила си причините за въстанието на Пригожин, какви ще са последствията за Русия и Украйна, както и реакциите на ситуацията в България.  

 
И така - какво можем да предполагаме на база известните факти от краткото въстание срещу Путин?
(1) Причини
Основната причина е планираното ликвидиране на Вагнер, а с това и властта на Пригожин. На 1 юли ЧВК Вагнер трябва да се раздели с най-важния си ресурс, който да се влее в руската армия под командата на Шойгу.
Затова Пригожин най-вероятно е решил да играе ”всичко коз”, за да си вдигне акциите, а не да ги загуби почти срещу нищо. Както виждате - съвсем прагматично - и никакви патриотични мотиви няма тук.
(2) Има ли сценарий?
Едва ли, или по-точно - ако има, то в сценария не участва Путин, но е вероятно да участва част от ФСБ, а вероятно и от Генщаба.
Защо? Защото няма как да има сценарий на Кремъл, който завършва с унижението на Путин. При това до степен, в която да изглежда страхлив и уплашен - нещо невиждано досега.
А вероятното участие на ФСБ и дори на част от Генщаба обяснява липсата на каквато й да било съпротива на пуча чак до Москва.
(3) На какво се дължи странната развръзка?
Бандитите в своята основа са примитиви и като такива се движат от една от двете най-силни струни на човешката природа: алчност (власт и пари) или страх.
Т.е най-вероятно е от самото начало Пригожин да е поискал повече власт и/или пари и когато това негово условие е било изпълнено - той да е прекратил опита за пуч.
По-малко вероятно е да е разбрал, че пучът ще завърши зле за него и това да е променило обявения план за смяна на “царя” - впрочем тази обявена цел по-късно изчезна от наратива на пуча, а и от коментарите за него.
В следващите дни ще разберем кое е вярно - спрямо съдбата на Шойгу. Ако остане, значи Пригожин е аут от войната, а може би и от живота. Ако Шойгу го махнат - първата цел на пуча, значи Пригожин е получил повече власт - вероятно в делата на Русия зад граница - и пари. Да не забравяме, че Вагнер има военни, икономически и политически операции в над 60 страни по света!
Но има един много важен момент - при всички случаи авторитетът на Путин е сринат и единственият начин той да получи частична реабилитация е смъртта на Пригожин, която да бъде представена като смърт на предател.
Всякаква друга развръзка е наистина краят на Путин. А както се видя - в момента почти няма хора, дори във властта, готови да се жертват за него. Тогава на какво може да разчита?
(4) Как ще се отрази на войната?
При всички случаи Украйна печели от ситуацията. Най-малко - от тоталната деморализация на руската армия, за която Шойгу е с нулев авторитет, а Пригожин и Вагнер - най-боеспособната част - е аут.
Най-много - ако хаосът в Русия продължи, то се приближаваме до неочаквания край на войната - с отстъпващи или бягащи руски части, а може би и с опит да повторят пуча на Пригожин, след като видяха колко е гол “царят”.
(5) Какво ще се случи у нас?
24-часовото мълчание на путинофилите в събота ми напомни мълчанието на тогавашните комунисти през августкия пуч от 1991 г. Никога не заемат страна, защото не могат да си позволят да са в лоши отношения със стопанина на Кремъл - който и да е той. Зер, от него зависят вярата, делата и най-вече благата им.
И така - по стар партизански навик се снишават, докато получат следващата позивна от Москва.
Това ни показва, че имаме една мощна кремълска колона у нас, която се ръководи от различни платени ядки и с помощта на хиляди “полезни идиоти” целят да заблуждават и обръщат общественото мнение у нас. “Ядките” са в парламента и далеч не става дума само за кресливия фюрер от Варна.
А става дума за тези, които контролират прокуратурата:
- да не разследва взривовете на военни складове, унищожавайки годни доказателства;
- да държи на трупчета дела срещу всички политици;
- и именно - да си трае, когато има толкова много нарушения на Конституцията от едни палячовци - плагиати на фашистки практики. Защото повдига тяхната политическа цена.
Затова имаме ясен маркер на Промяната у нас - както многократно съм заявявал:
“Осъден ефективно български топ политик за служба на Кремъл”.