Експерти очакват скок в цените на горивата у нас през следващата седмица. Бензиностанциите ще се възползват от рязкото поскъпване на петрола на световните пазари след атаката срещу рафинерии в Саудитска Арабия. Това коментира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.   По думите му, това обаче няма да стане веднага, а следващата седмица.

Проверка на TrafficNews на специализирания сайт fuelo.net показа, че няма промяна в нивата нито на дизела, нито на бензина по бензиностанциите у нас.

 „В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече загатна, че до няколко дни може да възстанови голяма част от добива на петрол. Има няколко големи рискови фактора. Единият е, че вероятно тази геополитическа криза няма да се свърши само с тези удари. От Рияд намекнаха, че са готови за ответен удар.  А един потенциален удар срещу Иран означава най-малкото временен регионален конфликт. Това ще доведе до чувствително повишение на цените на петрола в много по-дългосрочен план. Отново се връща на преден план геополитическият фактор при цените на петрола“, коментира Владимиров.

Цените на петрола се повишиха до най-високите нива от четири месеца насам, след атаките с дронове срещу петролни комплекси в Саудитска Арабия в събота.

В началото на търговията сортът Брент поскъпна с 19% до близо 72 долара за барел. Подобно повишаване на фючърсите - с почти 12 долара за по-малко от ден в секундите след отварянето на пазара в Лондон не е имало, откакто те се използват.

 По-късно скокът от 20% леко спадна и цената бе 68 долара.

Западно-тексаският петрол повиши цената си с 15%. Скоро след това цената спадна леко, след като американският президент разреши отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на Съединените щати, ако се наложи стабилизиране на пазарите.

Нападенията в събота доведоха до спирането на над 5% от дневното производството на суров петрол в света. Отговорност за нападението с дронове поеха йеменските бунтовници хуси. Вашингтон обаче твърди, че зад атаката стои Иран.

Владимиров е категоричен, че не е в политически интерес нито на САЩ, нито на Иран да започват война, която да преначертае картата на Близкия изток. „И двете страни нямат интерес от конфликт“, смята анализаторът. Той обаче припомни, че в миналото емоцията и липсата на трезва оценка на последствията са водили до сериозни конфликти.

„Има достатъчно петрол. Световната икономика влиза в една слаба рецесия и търсенето на петрол намалява. Дългосрочно нямаме проблем, структурен проблем няма“, смята Владимиров.

Според него обаче сделката между ОПЕК и Русия вероятно ще се разпадне, поне в краткосрочен план.
„Повишението на цените на суровия петрол има негативен ефект върху световната икономика“, подчерта Мартин Владимиров. „Ако това увеличение на цените се задържи в дългосрочен план, очаквам, че това ще доведе до няколко десети процента намаление на БВП на света, но засега е твърде рано да се прогнозира“, добави той.