Нарушенията, които съм извършил, са дребни и всичките са били поправени. Така коментира уволненият директор на "Медицински надзор" Росен Иванов резултатите от извършения одит. По време на гостуването си в студиото на БТВ той бе категоричен, че не е получил доклада от проверката, както и че е бил в болничен, когато е издадена заповедта за уволнението му. 

"Защо не ми го дадоха? Предполагам, причаната е, че, ако го бях получил предварително, можех да обсъждам изводите, да защитя позицията си, да защитя агенцията. Твърденията в някои медии накърняват достойнството ми и това на работещите в агенцията. Излиза, че те са вършили нередни неща, а не е така", обясни той.

Както вече съобщихме, Иванов се обърна с отворено писмо до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Пред медиите той заяви, че уволнението му е "поръчка" на жена с инициали П.Б., по-известна като "Мазератито". В сутрешния блок на БТВ той отрече да става дума за Пенка Белева, но и отказа да коментира кого е имал предвид, тъй като по този начин ще се "навлезе в дребни теми". 

Водещата пък му връчи доклада, който предварително бил изискан по Закона за достъп до публичната информация. Сред нарушенията, описани в него, е забавяне на регистриране в автоматизираната система за документооборота на агенцията. Иванов определи мотива като странен, тъй като системата била нова за деловодителите. Той изтъкна, че е имало единствено технически проблеми с нея. 

Според документа вътрешните правила, въведени от директора, били в нарушение на нормативни актове. Румен Иванов изтъкна, че се касае за частен случай - правилата, които трябвало да регулират процеса на осъществяване на проверките в медицински заведения. По тях били възникнали разногласия.

Одиторите се натъкнали и на заповеди, в които било разпоредено да бъдат изплатени по 900 лв. на всеки шофьор за очила с UV защита, без да е извършена необходимата оценка. Проблем имало и в изплащането на парите за облекла - за ръководните кадри сумата била 450 лв., а за служителите - 250. Иванов поясни, че грешките вече са поправени и в никакъв случай не могат да бъдат определящи, на фона на всичко свършено до момента. 

"Който не работи, той не греши. Абсолютно съм категоричен, че не съм вършил никакви сериозни нарушения. Това може да се провери лесно от едни компетентни проверяващи. Повечето въпроси които бяха предмет на проверката, не са в компетенциите на одитното звено", заяви Иванов. 

Той допълни, че обмисля дали да търси правата си в съда. За момента обаче ще се фокусира върху здравето си. 

Директорът на Медицински надзор: Уволнен съм по донос на Мазератито, тя ще е следващият директорРосен Иванов изпрати отворено писмо до премиера Борисов и здравния министър Ангелов