Малко момченце, четящо книжка в метрото, успя да предизвика бурна дискусия в социалната мрежа. Кадрите се появиха в една от столичните групи във Фейсбук и за минути успяха да предизвикат хиляди харесвания и коментари по темата.  

„Вместо смартфона детенцето чете книжчица и му е интересно, нещо което много ме зарадва, защото в днешно време да видиш някой така вглъбено да чете книжка е като мираж в пустиня за съжаление”, пише авторът, запечатал любознателното хлапе с „Български предания и легенди” в ръце.  



„За огромно съжаление вече в днешни дни е събитие да видиш човек с книга... Колко жалко!”, пише млад мъж под снимките. Друг, също на неговото мнение, отбелязва, че „Все по-рядко се случва особено дете да чете”.

Някои бързат да хвърлят вината за това на образователната система, посочвайки, че в училищата не насърчават децата да четат като цяло, а да четат нещо, което не разбират и не им е интересно, пише Блиц.



„В днешно време е доста по-трудно да дадеш на детето си желание да чете. Има толкова по-интересни и лесни неща, когато стигнат тази възраст, на която е пича от снимката. Една моя приятелка ми разказа как е предала желанието си и идеята за четенето на нейния пройдоха. 

Всяка вечер, откакто започна да разбира, казва тя, независимо в какво състояние съм, лягах до него и му четях. С течение на времето започна сам да се интересува от това какво е това написаното, как се чете и т.н. В момента пичът е на 11 и чете регулярно, с удоволствие и интерес. Повечето ми семейни приятели обаче се оплакват, че трябва насила да карат децата си да четат, подкупвайки или санкционирайки ги. Не лесна работа, в днешно време това с четенето”, отбелязва друг фейсбук потребител.