Испанският курорт Марбея е сърцето на Коста дел Сол – южното испанско крайбрежие.

Градът често е наричан испанското Сен Тропе и е сравняван с Монте Карло, Френската Ривиера и Монако.

Голяма част от туристите са платежоспособни европейци, а жилища имат скандинавци, руснаци, заможни немци, швейцарци и т.н.

Едни от най-богатите посетители пристигат в курортното градче със своите яхти, чиито цени са от милион евро нагоре. Те акостират на яхтеното пристанище Пуерто Банус, на което са разположени и магазините за дрехи на световните брандове.  

На крайбрежната алея паркират последен модел ферарита, бентлита, поршета и ламборгинита. Картите за паркиране са годишни и струват по 1825 евро всяка.

В града постоянно живеят около 115 хиляди души, но през лятото населението нараства.

Марбея привлича с чистите плажове, парковете с палми, красивите гледки, елегантните хотели и разбира се с нощния живот.

Тук среща си дава световният елит. По тази причина курортът изобилства от елитни ресторанти и тузарски нощни барове. За някои от тях е необходима резервация поне два месеца преди да ги посетите. Ако решите да откажете направената резервация в топ ресторант, от кредитната карта автоматично ви се дърпат по 50 евро за всяко запазено място.

Сепаретата в най-популярните нощни клубове се запазва срещу ангажимент за консумация на алкохол от поне 1500 евро на вечер.  

Обядите и вечерите в подобни ресторанти могат да ви се сторят цяло състояние. В ресторант на яхтеното пристанище четири пилешки супи струват 80 евро, а обяд за две семейства с по две деца на топ локациите струва между 600 и 900 евро, в зависимост от вида вино, което консумират.

Има разбира се и места, където цените не са толкова бомбастични. Тях обаче ги знаят местните, а туристите често предпочитат популярните ресторанти, клубове и басейни, откъдето задължително се тагват и запечатват най-добрите моменти от престоя си с безброй селфита и снимки. Именно на басейните купонът е денонощен. Диджеи пускат летните хитове цял ден и цяла нощ. Партита се правят и на плажа до морето, най-често в неделните дни. 

Предпочитано място за разходки е крайбрежната алея, наричана от местните Пасео. Тя е дълга няколко километра и минава покрай къщите на първа линия.

При ясно време от Марбея може да се видят континента Африка и Гибралтар, който е английска територия. Някои туристи отскачат до полуострова за ден разходка, като пресичат единствената в света самолетна писта, през която минава автомобилен трафик.

По-надолу от Гибралтар е Тарифа, която е най-южната точка на Европа и е с излаз на Атлантическия океан. Мястото е изключително ветровито и привлича предимно сърфисти.

В посока на изток от Марбея са курортите Беналмадена и Тормолинос, а на 30-40 минути с кола е Михас – селото, в което единственият транспорт са магаретата и откъдето се разкриват красиви гледки към Коста дел Сол. Много българи стигат до Марбея с директните полети от София до Малага, след което наемат кола или хващат междуградски автобус от летището до автогарата в курорта.

Близкият град Малага също има с какво да впечатли туристите, които решат да го посетят.