Планът за възстановяване на Европейския съюз може да доведе до неговото разпадане. Това заяви Джордж Сорос в интервю пред "Ла Република". То бе публикувано днес, на 90-тия рожден ден на финансиста. Според Сорос планът е пълен провал, а самата криза той определи като най-тежката от Втората световна война насам. 

Бизнесменът заяви и че заради кризата и страха на хората опасни инструменти за наблюдение, разработени на базата на изкуствен интелект, навлизат безпроблемно дори и в най-демократичните държави. Това и други фактори правят бъдещето непредсказуемо.

По думите му, в момента Старият континент е много по-уязвим от САЩ, където има установени правила. Сорос нарече Тръмп "временно явление", което обаче става много опасно, тъй като той ще направи всички възможно да остане във властта. 

Според Сорос Китай е новият опасен враг на Европа. Неотдавнашната среща на Европейския съвет за пакета за възстановяване беше “некадърен провал“, казва той, който осигурява прекалено малко пари прекалено късно. Въпреки че изтъква, че канцлерът Меркел заслужава похвала, той смята, че тя е срещу дълбоко вкоренената културна опозиция. 

Филантропът смята, че ЕС не разполага с достатъчно време, за да приеме дългосрочни облигации. При тях трябва да се плаща само годишната лихва и така на ниска цена могат да бъдат осигурени 1 трилион паунда, от които спешно има нужда. Най-голямото притеснение според него е Италия. "Не мога да си представя ЕС без Италия", заяви той. 

Сорос коментира за пръв път и протестите, тръгнали от САЩ. Той изтъкна, че за пръв път общество, различно от чернокожите, признава, че те са обект на дискриминация. 

„Като защитник на отвореното общество, аз смятам политическата коректност за политически некоректна. Никога не трябва да забравяме, че плурализмът на мнения е съществен за отворените общества“, категоричен бе той.