Ръст от 20% в закупуването на жилища в Пловдив отчитат брокери от началото на 2017 година спрямо 2016. Според брокера Иван Пенчев има липса на жилища в момента, тъй като няма изцяло готови и построени кооперации. Купуват се масово къщи или апартаменти в строеж, предимно до 70 квадрата, а хората предпочитат новият им дом да е в централната градска част.

„Ако купувачите нямат достатъчно средства за жилище в централната градска част, тогава се насочват към вътрешността на кварталите“, каза брокерът, цитиран от Радио "Фокус". По думите му се наблюдава и тенденция към закупуване на парцели в малките населени места в Пловдивска област с цел строеж на къща.

Той прогнозира, че до края на 2017 година ще има двоен ръст в закупуването на жилища в Пловдив. Според Иван Пенчев основният мотив за закупуването на жилище е отдаване под наем. „Влияние оказват най-вече ниската лихва на банките за обслужване на депозитите, както и ниските лихви за предлаганите кредити. Вече се предлагат кредити с лихва под 3 %“, коментира брокерът.

По отношение на цените на жилищата под наем в Пловдив, той посочи, че варират между 300 и 400 лева.