Начинът, по който се обявяват данните за разпространението на коронавируса, е манипулативен. Ако някой иска да плаши хората, защото уплашеният човек е по-лесен за манипулиране, това не е начинът. Това заяви в ефира на БНТ доц. Атанас Мангъров. Според него задължително трябва да се оповестява колко от направените тестове през последното денонощие са повторни, колко са новозаразените, колко от тях са на домашно лечение, без симптоми и колко - в болници и интензивни отделения. Последните са реално болни, а броят им през последните месеци е един и същ, изтъкна Мангъров.

"Никой обаче не казва с Ковид и още колко заболявания лежат там", заяви той. И допълни, че няма "извънредна" смъртност в страната заради коронавируса. Тази година тя била дори по-ниска, отколкото през изминалите. "Средно умират по 300 души на ден.  Би следвало 10 от тях да са с Ковид, но ние не сме ги намерили, защото не сме изследвали всички. Освен това, колко от тях са починали само от коронавирус? Те се броят на пръсти", смята инфекционистът. 

Той коментира и изказванията на доц. Витанов, че, ако до 1 ноември има по 500 новозаболели на ден, системата няма да издържи. 

"Тези неща ги слушаме от май месец. От Великден чакаме да дойдат камиони с трупове, но те не дойдоха. От самото начало досега истински болните хора - тези, които са в интензивните сектори, са един и същи брой. Този начин на говорене е ужасно манипулативен и неправилен. У нас има около 2 000 интензивни легла, заети са в момента 59. Срив може да има, когато в болници започат да се вкарват и хора, които не са тежко болни", заяви той. 

Мангъров сподели още, че не се е чувал с премиера Борисов от един месец и не смята, че може да упражни влияние върху него. 

"Винаги когато ме е питал, съм казвал какво мисля. Много пъти съм казвал, че този щаб трябва да се разкара, защото той плаши хората и всички негативи към НОЩ отиват и към Борисов. От две седмици се върнахме в малко по-лека форма на това през март, април и май. Не мога да кажа, че НОЩ изпълнява политически решения, но виждайки какво става в длругите страни, мисля, че продължава да не мисли с главата си, а да се води по доводи, които не са медицински", категоричен бе той. На запитване от страна на зрителите той отговори, че няма политически амбиции.

Според него за втора вълна не може и дума да става.

"Втора вълна ще има, ако в болинците има няколкостотин тежкоболни. В момента там има 1120 души с грипоподобни симптоми. През лятото всички тези вируси би трябвало да изчезнат, но се вижда, че това е нов вирус и явно трябва да мине през цялото население, за да се стигне до това сакрално число -70 %, след което може да очакваме да изчезне. Заразени не са болни, това не е едно и също", повтори той. 

"Тук става дума за медицински решения с много сериозни икономически последствия. Ако не бяхме постъпили по този не особено умен начин, нямаше да нанесем такива щети върху икономиката. Ако това е цената която трябва да платя, за да знаят хората какво се случва, съм готов. Но го правя, не защото съм Сатаната и искам да се правя на интересен, а защото се занимавам с инфекциозни болести от 38 години насам и това което говоря не са празни приказки", отговори на друго запитване Мангъров.