От няколко месеца насам не правим прогнози, защото нито една от тях не се сбъдна. Това важи както за нашите прогнози, така и за тези на СЗО, института "Робърт Кох", центровете в Стокхолм, Лондон и други. Това са източниците, от които ползваме данни. Единственият извод обаче е, че вирусът си прави, каквото си иска. Това призна по време на пресконференция доц. Ангел Кунчев.

Той допълни, че е ясно дали в момента в страната и Европа върлува първа или втора вълна. 

"Вълнува ме въпросът дали случващото се в Израел е резултат на случилото се в Европа, или пък е втора вълна, която очакваме при нас", сподели доцентът и допълни, че към момента няма отговор на този въпрос. Вторият сценарий обаче би бил особено тежък, тъй като новата вълна ще съвпадне със зимната грипна вълна и старта на учебната година. 

Добрата новина е, че България е от малкото държави, които бележат спад на новите случаи за двуседмичен период. Той е с 2.7 процента. Други Европейски държави отчитат между 40 и 80 процента ръст, като в Австрия той е 62%, а в Малта - 72%. Притеснителна е обаче сравнително високата смъртност. 

Според Кунчев учебната година все още не е оказала влияние върху заболеваемостта. Очаква се от другата седмица да има нови случаи, предадени в образователните институции. По думите му системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента.

Той изтъкна, че най-големият проблем е липсата на доверие в здравната система, както и недостигът на персонал. Той заяви, че е изненадан от подготовката на училищата и образователната система.

„Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”, обяви държавнят здравен инспектор.