През последните няколко дни паралелните представления на премиера и главния прокурор са водеща новина в почти всички медии. Хвърчат призовки, /според Кирил Петков - покани/, разменят се визити, разнасят се папки с изрезки от вестници и разпечатки от сайтове. 

Днес най- силният човек в държавата се яви във Върховна касационна прокуратура да отговаря на  въпроси на наблюдаващите прокурори, след като вчера получи призовка. В прокуратурата е назначена проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ, "относно списък с имена на лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления", след като преди няколко дни в Европейския парламент премиерът заяви, че двадесет души са основата на корупцията в България. 

По същата проверка в ВКП е бил разпитан и главният прокурор Иван Гешев. След разпита, Кирил Петков заяви, че е предоставил на наблюдаващите прокурори папки с медийни публикации за 19 лица, за които твърди, че са извършили криминални и икономически престъпления. Петков не е дал други данни или доказателства. 

От последвалото съобщение на прокуратурата стана ясно, че топката е прехвърлена на МВР и другите служби за сигурност, които трябва "да предоставят пълна информация за въпросните лица, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно  правомощията им". И не пропусна да припомни презупцията за невинност. 

Официалното съобщение  завършва с това, че обвинението "адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество".

Остава само по стар български обичай  да направят анкетна парламентарна комисия. Тази ПР комуникация в стил "любезния лос" на практика е абсолютно безпредметна.  

Дали обаче това е промяната, която избирателите очакват от управляващите? Защото, докато властимащите си прехвърлят папки медийни публикации / защо не флашки, след като настояваме за дигитализация/ , гражданите са притиснати от галопиращата инфлация и ежедневно покачващите се цени. Бизнесът е смазан под тройните сметки за ток, горивата бележат нови върхове. Тези, които успяха да оцелеят при символичните помощи от държавата  по време на пандемията, сега са зашеметени от фактурите за ток. Държавата продължава да налага двоен аршин в противоепидемичните мерки и да поставя на колене ресторантьорския бранш. Цените в магазините се сменят няколко пъти в месеца. Скокообразно растат цените на препаратите за селското стопанство, битовата газ, строителните материали, вдигат се услугите. 

Съдебната реформа може и да минава през смяната на главния прокурор, но това едва ли ще стане с разпечатки от медийни публикации. Бързи икономически реформи, стимули за бизнеса и инвестиции със сигурност ще бъдат приети с далеч по -голямо въодушевление от гражданите, вместо двуседмични дебати за и против зеления сертификат в парламента или ежедневни ПР - престрелки между откровенно враждуващи институции. Корупцията в държавата далеч не опира до 19 -те души от списъка на премиера, а за да бъде ограничена, са нужни много по- смели действия. Време е коалиционните партньори да си спомнят за какво са се събрали и какво обещаваха само преди 3 месеца. Стоте дни толеранс на правителството скоро ще изтекат без да е поставено началото на очакваните промени. А дневният ред на гражданите в много случаи се различава съществено от подредбата на новините в националните телевизии. ГЕРБ разбраха това по трудния начин.