Има ред за участие в комисиите на Народното събрание и той се спазва от всички, без значение дали са политици, граждани или журналисти. Мая Манолова не може да настоява за специален ред, който да важи само за нея. Това коментира в сутрешния блок на БТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя допълни, че в случая се касае за хора, които имат политически амбиции, но не предлагат конкретни решения, а прибягват до провокации, за да получат медийно внимание. 

Коментарът на социалния министър дойде ден след напрежението пред парламента, когато членове на платформата Изправи се.бг и майки на деца с увреждания бяха изкарани от НСО от сградата. Активистите обясниха, че са били вътре, за да участват в комисията по социалните въпроси и поискаха оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. 

"Целта на вчерашното мероприятие е провокация и да се влезе в медиите на всяка цена - не с кауза, не с предложение. Ще бъдем сведители на много такива сцени, защото предизборната кампания започна много рано", сподели още Сачева. Тя допълни, че провежда разговори с всички, които имат конкретни идеи и предложения в социалния сектор. 

Министърът коментира и случая с блокадата пред сградата на БНТ. Припомняме, че протестиращи окупираха зданието на националната телевизия по време на нейно гостуване. Сачева изтъкна, че сама е решила да излезе при хората и че недоволството им е било насочено основно към корупцията във властта. Тя припомни, че много членове на ГЕРБ са били изключени от властто, само заради възникнали съмнения за корупция. Според нея обаче действията на протестиращите говорят за двоен стандарт по отношение на демократичните принципи и свободата на словото.

"Няма как да твърдиш, че искаш демокрация, докато заглушаваш гласа на някого. Причакването на политици всеки петък е опит да се заглуши техния глас. Аз съм поредният политик, който е блокиран там. Колко мислите, че ще искат да отидат там и да бъдат подложени на това?", попита риторично там. 

Тя допълни, че към този момент не се обсъжда оставка на правителството, а проектът за Конституция не е "спасителен пояс", както бе определен от опозицията. 

Сачева категорично отхвърли коментарите, че има връзка между подписите на "Воля" върху проекта за нов върховен закон и концесията на плаж, дадена на фирма, близка до Марешки.

"Концесията е обявена в началото на годината и е спечелена от единствения кандидат. Не мога да направя връзка с подписите за Конституцията", категорична бе тя.

Сачева коментира и 5-милиардния заем.

"Няма пари, които се пилеят. Това, което правим в момента е да осигурим достатъчни ресурси, за да имаме буфер, в случай, че здравната криза се влоши през идните месеци. Не виждам предизборно харчене. Получаваме упреци за хора в бюджетния сектор, което е абсолютно несправедливо", сподели тя. 

Министърът бе категорична, че кабинетът ще предложи ново увеличение на заплатите за следващата година. Повод бе недоволството на бизнеса, който поиска увеличение да няма.

"Бизнесът знае за тези планове. Не е редно в разгара на кризата да се търси механизъм, по който само работниците и държавата да понасят нейната тежест", сподели тя.