Интермодален терминал - Пловдив ще бъде отдаден на концесия за срок от 27 години. Правителството прие решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга върху терминала на заседанието си днес. Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура.

Чрез предоставянето на концесията се цели да бъдат привлечени частни инвеститори в процеса на поддържане и развитие на транспортната инфраструктура в България, както и да се оптимизират услугите по обработка на товари.
В „Официален вестник” на Европейския съюз ще бъде публикувано обявление за концесията. След публикуване на обявлението цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и достъпът до нея ще е пълен и безплатен.

Още в началото на септември транспортният министър Ивайло Московски припомни, че комплексът край Пловдив се изгражда с евросредства, а след завършването му най-вероятно ще бъде потърсен концесионер, който да го управлява.

Световният опит показва, че този тип транспортиране е с много висока добавена стойност. Интермодални комплекси ще се изграждат край София, Варна, Бургас, Видин и Русе. Пловдивският терминал обаче ще е единственият във вътрешността на страната, където се предвижда да има трансфер на стоки и пътници в жп и пътен транспорт.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg