Тютюневият град принадлежи на пловдивчани, а не на едно семейство… Кой както иска да го тълкува”.

"Няма да позволя тази разруха!"

Първият коментар е на кмета на Пловдив Здравко Димитров, а втория  на министъра на културата Велислав Минеков. И двете изявления са направени в рамките на последните три дни, но на практика се оказаха празни приказки. Днес два от складовете в Тютюневия град ще отидат безвъзвратно в историята. Сутринта огромен багер започна да руши останките от опожарения склад, собственост на "Галакси груп" на ул. "Г.М. Димитров" и "Екзарх Йосиф". Няколко часа по-късно се активизираха разрушителните дейности в склада на ул. "Христо Ботев" 51 , собственост на "Кепитъл  Холдинг груп". Днес, на заседание на експертната комисия в Министерството на културата сградата бе обявена за единичен паметник на културата. Утре заповедта на министъра , с която статутът става факт, ще излезе, но от склада ще са останали само купчина камъни и тухли. 

Днес станахме свидетели на абсолютното безсилие на държавата. В Тютюневия град бяха министърът на културата, областният управител Ангел Стоев, началникът на РДНС Мария Дончева , шефът на Националния институт по паметници на културата и директорът на полицията Димитър Балев. Във всяка друга ситуация присъствието дори само на един от тях би било достатъчно, за да бъде взето важно решение. Но не и в този случай. Вместо да пристигне в Пловдив с подписана заповед, Минеков отби номера като призова пловдивчани да излязат да бранят складовете. "Бранете историята си, бранете града си!" , призова министъра. Но истината е  цялата тежка държавна машина се задейства, едва когато започна събарянето на склада на ул. "Христо Ботев". И то с темпове, които позволиха складът да бъде разрушен. Останалите вдигнаха ръце и заявиха, че по документи всичко е законно. И ако всички тези хора, на които е делегирана цялата власт, не могат да спрат два багера, какво могат да направят гражданите?!

На "местопрестъплението" липсваше и главният виновник всичко това да се случи, а именно общината. Представители на местната власт така и не се появиха, нито излязоха с коментар за случващото се. Предпочетоха далеч по-безболезненото присъствие на пожара в училище "Душо Хаджидеков". Всъщност до разрушаване нямаше да се стигне, ако местната власт своевременно не бе снабдила инвеститорите с т.нар План за безопасност и здраве, който им развързва ръцете да предприемат подобни действия. 

Интересното в случая е , че въпросният план не е разписан от главния архитект на общината Димитър Ахрянов, който очевидно е бил наясно с последствия от подобен акт. Не е разписан и от кмета Здравко Димитров, който по същото време се оказва в годишен отпуск. Под плана стои парафът на един от заместниците му Величко Родопски. Документът е разписан, въпреки становището на НИНКН, че предстои сградата да бъде обявена за паметник на културата. 

За съжаление престъпното отношение на държава и община към Тютюневия град в продължение на години, е причина сега да сме свидетели на разрушаването му. Пожарът, който изпепели два от най- красивите сгради в района, очевидно не бе достатъчен. След първоначалните обещания и планове, властта отново потъна в летаргия. Обявеният за подпалвач, клошар, отдавна излежа присъдата си и е на свобода, а план за съхраняването на складовете няма. 

Инвеститорите, налели огромни суми, купувайки старите сгради, бързат да ги превърнат печеливши проекти. С цената на това , да останат в историята не като съзидатели, а като разрушители. Прави впечатление, че голяма част от управляващите са по-загрижени за частния интерес , отколкото за историята на града. Историята, с която обичат да се хвалят пред чужденците. Историята, която очевидно са готови да продат. 

Бел. ред . Апропо - днес министър Минеков заяви, че е заплашван, че ще бъде медийно омаскарен. Всъщност това вече се случи с с пловдивчани, дали гласност на проблема. По информация на TrafficNews заплахи са били отправяни и към служители в общинската администрация. Изявлението на министъра не може да бъде пренебрегнато с лекар ръка и прокуратурата би трябвало да се самосизира и да установи кой си позволява да отправя подобни заплахи.