"Ако Румен Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството, да направи своя политическа партия и да се срещнем на полето, на което можем да правим разговори за политики", заяви пред БНР председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

В предаването "Неделя 150" тя запита дали призоваването от висши представители на властта за сваляне на едно демократично избрано правителство не е погазване на закона и на Конституцията:

"Гражданите очакват да се спазват законите от всички и когато някой на такова ниво си позволи да призове за война с легитимно избрано правителство и легитимно избран парламент, не дава добър знак на обществото, а е знак за разделение и погазване на законите. Това трябва да бъде много внимателно оценено".

Дариткова заяви, че основното на упражняването на политическата власт е носенето на отговорност за последствията. Тя попита какво следва след призивите за оставка на правителството.

"Искаме да се вслушаме в гласа на хората. Да разберем защо, когато градим стабилна перспектива на държавата, те не виждат перспектива за своите деца и искат промяна", каза още Даниела Дариткова във връзка с протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Тя обясни, че политическите тези на парламентарно представените партии са едни, на президента са други, а на са трети:

"Винаги сме давали знак, че когато видим проблем в нашите членове и в управлението, много бързо реагираме и то по единствения възможен начин - с подаване на оставки. Нещо, което не сме видели при никой от опонентите ни. Нито се поискаха оставките на тези, за които има съмнения за нарушения и обвинения в президентството, нито в БСП - дори тя не успя да организира собствената си оставка след загубата на изборите".

Дариткова призова гражданите към демонстрации, които не нарушават правовия ред в държавата:

"Чуваме възгласи за това, че трябва да се махват партиите, че не харесват никой от управляващите сега политици. Затова допринася тежкият раздор между институциите. Отговорността трябва да се поеме първо от президентската институция, защото войната започна от там, а ние бяхме предизвикани да влезем в този двубой. Това няма да доведе до нищо добро".

В криза политическите партии трябва да търсят това, което ги обединява, категорична беше председателката на парламентарната група на ГЕРБ. По думите ѝ не се очаква смяна на министри в кабинета "Борисов 3", за да бъде понижено напрежението и да стихнат протестите.