Мотивите, с които "Св. Мина" е била определена за инфекциозна болница, са, че болницата е работеща и е заета на 30 процента. Така няма да има нужда от превозване на лежащо болни в други лечебни заведения. Това каза областният управител Дани Каназирева във видеообръщение.

"Ако се вземе решението за отделяне още на този етап на Окръжна болница, това означава да поставим под риск всички на територията на цялата област. В Окръжна болница е кръвният център, там има АГ отделение, там са недоносените деца. И още ред важни отделения, които са животоспасяващи", коментира Каназирева. Тя призова за повече толерантност от страна на кметове и управители както на държавни, така и на частни болници. 

Тя допълни, че всяка една болница има проблем с предпазните средства и апаратурата. Досега само едно пловдивско здравно заведение е заявило,  че има достатъчно осигурени предпазни средства.

"Болниците също могат да възложат да се шият маски, както и от общините. Има само три общини в областта, които веднага се организираха и възложиха ушиването на четирипластови маски, за да решат проблема поне временно. Трябва бърза и 24-часова организация. Трябва да реагираме на момента", коментираха още от Областна управа.

Припомняме, че преди няколко дни в болница "Св. Мина" почина пловдивчанка, за която лекарите се усъмниха, че може и да има коронавирус. Вчера лекари от болницата съобщиха сестри са подали молби за напускане, но в личен състав няма подадени молби.