"Извоюваното право е право" - с тези думи, цитирани от БТА, зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира предложението на работодателски организации България да се откаже от 2-годишния отпуск по майчинство заради недостига на работна ръка.

Няма и пряка връзка между демографската криза, периода на майчинство и раждаемостта, каза Русинова и добави, че при подобни искания трябва да се отчете и недостигът на места в детските градини на големите градове.

Русинова подчерта, че политиката, която се води в момента, а и трябва да се води занапред, е за стимули майките да се връщат по-рано на работа, а не това да се постига чрез наказания. Стимулите са Кодекса за социално осигуряване, който дава възможност майките, които са се върнали по-рано на работа, да получават половината от майчинството към заплатата си. Друг стимулиращ ефект има и схемата по "Родители в заетост" за осигуряване на детегледач. Гъвкавото работно време също се ползва в администрацията, напомни Русинова и допълни, че около 90% от служителите ползват тази възможност.

Фирмите обаче поради различни причини не се възползват много от законодателните възможности за гъвкаво работно време, както и от възможностите за създаване на детски градини и детски ясли към предприятията, за каквито е осигурявано финансиране по различни програми.

Зам.-министърът поясни, че България очаква указанията на Европейската комисия (ЕК) за прилагането на решението на Европейския съд, с което се обявява, че отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. Решението е след запитване от румънски съд заради казус в Румъния. ЕК трябва да даде указания, защото решението важи за всички страни членки.