Община Пловдив се готви за най-тежката си финансова година от десетилетие,  като близо  1/3 от  местните приходи може да не се съберат или това означава 50 млн. лева дефицит. Тази прогноза направи зам.-кметът Илия Кирчев по време на последната сесия.  

Дали обаче изказванията на Кирчев се оправдават спрямо отчета за изпълнението на бюджета за тримесечието?

Обичайно след първото тримесечие се очаква изпълнение на бюджета от 25%,  макар събирането на данъците и таксите да е непропорционално през годината.   Бюджет 2020 година е 385 млн. лева със средствата от Европейския съюз. От него 186 млн. лева се делегирани от държавата дейности, които общината ще получи при всички положения. Другото основно перо, което се събира директно от Община Пловдив и се разходва от нея са местните приходи – данъци, такси, глоби, услуги, продажба на имущество и други. За 2020 година са заложени 163 899 460 лева. По думите на Кирчев именно това перо може да бъде засегнато от недоборите, които очаква градската хазна.

По изразената методика за очаквани приходи Пловдив до края на март трябваше да има 41,7 млн. приходи. От отчета се вижда, че те са  33,6 млн. лева. С други думи около 7 млн. лева по-малко, но самото изпълнение на бюджета е близо 21%, в сравнение със заложените 25%.

Очаквано през март, предвид ситуацията с избухването на пандемията, по-малко хора са платили своите данъци и задължения към общината, а сделките с имоти, което е основно перо от „данък придобиване”, също са отложени в бъдещето. Народното събрание пък увеличи срока за плащането на данъците с отстъпка до 1 юни.  Логично е в следващите месеци събираемостта да скочи. Това е очакваната прогноза, която са пуснали от Община Пловдив, като в до края на годината засега се очаква около 1 млн. лева дефицит. 

За сравнение Бюджет 2019 бе заложил 156,7 млн. лева местни приходи. За първото тримесечие изпълнението на бюджета бе около 24% или 37,5 млн. лева. С други думи въпреки извънредната ситуация сега, разликата в изпълнението не е чак толкова голяма.

Тук обаче е голямата въпросителна дали тези пари ще бъдат събрани. Бюджет 2019 завърши с 20 млн. лева дефицит, като към края на годината местните приходи бяха 136 млн. лева. С увеличението на данъците Община Пловдив се надяваше, че ще съберат  30 млн. лева повече през 2020 година, но по всички личи, че това няма да се случи.

Как стоят нещата с разходите?

Освен че са събрани по-малко пари в бюджета тази година, то разходите са повече, но далече не толкова много откъм процентно изражение.

От заложен бюджет от 385 млн. лева са изхарчени 64,3 млн. лева, което е около 17% от предвидените разходи.  През 2019 година при заложени разходи от 343 млн. лева за първото тримесечие са изхарчени 55,9 млн. лева, което означава около 16% разходи. Основната разлика в харчовете тази и миналата година е увеличението в перо заплати. Освен на учителите, всички служители в Община Пловдив получиха увеличение от 10%.  За възнаграждения на общинските служители, учители и всички в сферата на образованието досега са изхарчени 33,2 млн. лева, докато за 2019 това число е било 28,3 млн. лева.

Какви други загуби ще търпи Община Пловдив и какво става с Капиталовата програма?

Икономическите мерки, с които ще се подкрепи бизнеса със сигурност ще дадат отражение върху приходите по другите пера. Освобождаването от тротоарно право, концесионните такси и неработенето на Синя зона, означават милиони по-малко в хазната на Община Пловдив.   По-малко приходи се очаква и от туристическия данък, макар това перо да не е толкова съществена част от бюджета на града.

Любопитно  е, че един от заложените приходи вече е преизпълнен – концесионните такси. При заложени 771 хил. лева вече са постъпили 975 хил. лева, което означава,че освобождаването от концесионни такси няма по никакъв начин да повлияе на бюджета на града.

Ако обаче се оправдаят очакванията за криза на имотния пазар това може да е сериозен удар за бюджета на Пловдив. Данък придобиване тази година бе увеличен до 3%, а Община Пловдив се надяваше да прибере 26 млн. лева от него.  Паднат ли съществено сделките на имотния пазар, това ще означава голяма дупка в бюджета от този данък.

Ясно е, че разходите, които ще бъдат намалени най-много са свързани с капиталовата програма. Кметът Здравко Димитров вече заяви, че някои от обектите, заложени за тази година, ще бъдат отложени. Възможно е обаче Община Пловдив да търси финансиране по европейски програми, както и други мерки, които ще бъдат пуснати за справяне с кризата.   

В бюджета още не са преведени и 37-те милиона лева от правителството за стадионите Ботев и Локомотив.

Към днешна дата обаче финансите на Пловдив не изглеждат толкова апокалиптично. Едва ли ще има Община в страната, която не завърши годината на дефицит, но цифрата от 50 млн. лева, изглежда прекалено песимистична.

Пловдив се готви за финансов апокалипсис – дефицитът може да стигне 50 млн. леваАко подпомогнем всички фирми, засегнати от кризата, Общината ще фалира до месец, заяви Илия Кирчев