Вече близо година една порода медийни герои пълнят екраните на телевизорите. Говоря за математиците и техните прогнози за пандемията, казва д-р Сергей Иванов пред OFFNews. 

Дори да не следите медиите и социалните мрежи, няма как да не са ви натрапени техните апокалиптични предсказания. По света тази мода започна през февруари миналата година. Ако помните, още първите прогнози вещаеха масова смърт. Например, британците трябваше за месеци да погребат 1 милион, а горките американци 10 милиона. Светът, най-вече фейсбук, последван от политиците и журналистите, се стреснаха и спретнаха най-голямото затваряне в човешката история. Всички тези ранни прогнози се провалиха тотално, но пък успяха да предизвикат глобална истерия. И разбира се, никой не потърси поне морална отговорност на математическите гении, правещи се на Нострадамус.

Мен обаче повече ме интересува България. У нас още в началото, през март, най-бързо се преквалифицира и набута в бизнеса с прогнозите професор-математик от БАН. Досега той се изявява за говорител на НОЩ, не знам дали това е така, защото не съм чувал или виждал официална информация относно неговия статут. Впоследствие към него се присъединиха знайни и незнайни математически гении, напоследък дори гимназиалните даскали правят прогнози. Какво е общото между всички тези гадатели върху формули:

• Винаги вещаят лоши неща. Досега не съм чул прогноза, която да казва, че след 1 месец всичко ще е наред и няма да има починали от вируса. Всички математици залагат на апокалипсиса.

• Почти никога не познават. Водя малка лична статистика на „официалните“ прогнози на професора-математик на НОЩ. Досега за около 10 месеца съм преброил 9, със сигурност съм пропуснал други подобни. Всички вещаят увеличаване на заболеваемостта. Досега е познал само един път – през месец октомври, когато на фона на увеличаващите се всеки ден брой болни и починали изобщо не беше трудно да се досетиш, че и следващият месец ноември положението няма да се оправи. Успеваемостта на прогнозите е 11%!

• Нито един математик не благоволи да разкаже как са направени предсказанията. В науката всяка публикация има задължителен раздел наречен „методология“, където се описват методите, в случая математическия апарат, който се използва за постигането на поставените цели, т.е. прогнозата за развитие на епидемията. В чужбина в началото на годината математиците избълваха купища формули и сметки, които се оказаха тотално сбъркани, но поне можеше да се прочете и впоследствие да се знае какво е объркано. В България не съм видял нито една научна публикация по въпроса. Нещо повече, НОЩ досега не издал нито един официален документ, доклад, отчет по въпроса. Единствените писмени доказателства са прости графики с учебникарска теория, които някои математици чертаеха на ръка в студиите на телевизиите, докато омагьосваха водещите. Предвид крайния резултат, най-много жалките 11% успеваемост, аз бих предположил, че такива изпитани методи като хвърляне на боб, гадаене на кафе, шекер, зарове или пилешки кокалчета биха дали по-точно предричане за епидемията.

За хората с къса памет ще припомня, че последното предсказание, направено дни преди Коледа, пророкуваше апокалипсис след празниците, а още повече след отварянето на началните класове. Сега наближаваме края на януари и - за щастие - можем да отчетем поредния провал на математическите гении. Честно казано, ако хвърляте ези/тура с монета, ще имате по-висока успеваемост в прогнозите от българските математици.

Пишейки тези редове съзнавам, че мнозина читатели мислят, че това е заяждане с горките хорица. Толкова си могат, те и на Запад не познаха, камо ли нашите. Важното е да влязат в медиите за малко слава. Не съм съгласен, че това е безобидно. Апокалиптичните предсказания на математиците подхраниха подобни в политици, журналисти и държавни чиновници. В резултат вече десет месеца българите са облъчвани с негативни новини и плашени с недостиг на чували и камиони за трупове. Мнозина спряха да ходят на лекар. Случи се това, което много лекари прозряха още миналата пролет без да ползват компютри. Последните месеци се увеличи общата, т.е. не свързаната с КОВИД, смъртност. Това са косвените жертви на епидемията. Нашето общество започна да плаща данък „апокалипсис“. Това е следствието от истерията в обществото. Косвените жертви лежат на съвестта на тези, които десет месеца раздухват страховете на хората, включително некадърните математици!

През последната седмица се формира поредното предсказание, което всъщност е и поводът за написването на тази статия. Математиците и хирурзите научиха, предполагам през счупения телефон на медиите и брюкселските зелки, за съществуването на вирусни мутанти на британските острови. Центърът по заразни и паразитни болести откри подобни в България. Тази информация веднага беше използвана за ново пророчество – българите да се готвят за скорошен нов апокалипсис, когато ни превземе островния вирус. Прогнозата залага на изпитаната през годината политика на плашене. Всъщност дали британският мутант ще окаже някакво влияние върху епидемията у нас, е под въпрос, най-малкото поради следните причини:

• Инфекциозният процес е сложно взаимодействие между генотиповете на вируса и хората. Британският мутант може да дойде в България, но хората тука носят по-различни гени и затова не се знае как вирусът ще се държи у нас. Ще опиша един пример. Редица научни проучвания показват разлики в заболеваемостта към коронавируса при хората от различни раси. Политнекоректно, но факт е, че азиатците и черните заболяват с около 50% по-често от белите, при това заразата при тях протича и по-тежко. Затова не се знае как българите, доста по-различни от англичаните, ще реагират на новия мутант.

• България все още бавно и мъчително излиза от жестоката есенна вълна на епидемията. Това има обаче и едно положително следствие: при официално 215 000 преболедували и 26 000 ваксинирани, се очаква реалният брой на хората, срещали се с КОВИД и развили естествен имунитет, да е между 1 и 2 милиона! Това е вече значителен дял от населението и всяка последваща вълна на заразата ще намира все по-малко способни да се инфектират.

• Освен от генотипа развитието на инфекцията зависи от социалните и културните традиции на обществото, например дали се целувате и прегръщате при среща, колко отворена е държавата, от туризма, мобилността и др. Не по-маловажни са климатичните фактори, храната, хроничните болести, средната възраст на популацията и др. Най-съществен е климатът. Например, в страните с тропически климат коронавирусът се развива по-ограничено. За никога не е тайна, че в България е доста по-топло, слънчево и сухо от Британските острови и за всеки респираторен вирус това не е любимата среда.

Сега опитайте да комбинирате изброените в горните три абзаца фактори и да направите прогноза. Ако някой математик успее да генерира формула, отчитаща всички параметри, обещавам пръв да я използвам. Междувременно, без да използвам никаква математика, без дори прочутите ни суперкомпютри, ще опитам да направя и аз една прогноза:

• Възможно е да ни порази втора вълна, но не е задължително.

• Дори да се случи, броят на заразените и смъртните случаи ще бъде по-малък от този отчетен в пика на първата вълна през ноември – началото на декември. Изразено в смъртност цифрата ще бъде по-малко от 140 човека/ден за седмицата на пика!

• Дори да има втора вълна, тя ще бъде по-кратка и в края на месец май средната смъртност ще спадне до под 10 души на ден.

Ако искате по-подробна прогноза, питайте математиците, или май по-добре врачките. Обикновено врачките познават в повече от 11% от случаите. Освен това, дори да ви излъжат, ще го направят с финес, без истерии и без да ви плашат. Та залагам на врачките, ако моето предсказване се провали, което обещавам да отчета на 1 юни!

Бел. ред. - Авторът е молекулярен биолог и вирусолог.