„Мили хора, зная, че ви е страх, но не бива от страх да не умрем да се откажем от живота. Вече имаме няколко запитвания от бременни жени, дали не трябва да махнат бебето заради грипната заплаха. Млади и здрави жени, без изобщо да са болни от каквото и да било! Има и други болести, които не стават по-малко, само защото сме в грипна епидемия. Вчера колегите ми оперираха по спешност и спасиха живота на жена с извънматочна бременност и литър кръв в корема, която не е потърсила навреме лекарска помощ от страх да не се зарази с грип. Вече има предупреждение към хората, страдащи от астма, да не си спират кортикостероидите - а те си ги спират заради съобщенията, че кортикостероидната терапия утежнява протичането на грипната инфекция. И т.н., и т.н. Зная, че е трудно да запазим здравия си разум, и аз се страхувам, но ви моля да не изпадате в паника. За всяка ситуация е добре да търсите своите доверени лекари. Сигурна съм, че всеки от вас има поне един такъв познат лекар, на когото вярва и може да се консултира с него. Поискайте и ще ви се даде. Бъдете здрави!” Този пост публикува в социалната мрежа д-р Мариела Даскалова.

Д-р Даскалова е завършила медицина през 1989 г. в Медицински университет - Пловдив. Тя е лекар-ембриолог в “Надежда Репродуктив Пловдив” и Медицински център “Ню Лайф”. Професионалните й интереси са насочени главно в две области - ембрионално развитие и проследяване на бременност, както и репродуктивно здраве на мъжа. Съучредител и член на УС на Сдружение “Зачатие”, медицински консултант на организацията. Има 25-годишен преподавателски стаж в Катедра “Анатомия, хистология и ембриология” към Медицински университет - Пловдив и същата специалност.

- Д-р Даскалова, споделяте в профила си във Фейсбук, че имате няколко запитвания от бременни жени, дали не трябва да махнат бебето заради грипната заплаха. Споделяте също, че някои от жените действат необмислено, спират приема на медикаменти. Какви са най-големите страхове на бъдещите майки и кои са най-честите въпроси, които ви задават в тази ситуация?

- Разбирам тревогите на бременните жени, те са нормални и обясними, особено в такива трудни за целия свят времена. В условия на криза всеки човек реагира различно. Има жени, които стават доста по-тревожни, изпадат в паника при всяка незначителна ситуация и трудно се адаптират към променящите се изисквания спрямо техния начин на живот. Обратно, има и жени, които в условия на криза са дори по-организирани и дисциплинирани, отколкото преди. В тази ситуация няма правилно и грешно поведение, а само различни адаптационни механизми.

Разбира се, основни са въпросите за рисковете, които инфекцията крие – за бременната жена и особено за нероденото бебе. Аз като ембриолог с тревога следя всяка информация, която е свързана с възможен тератогенен ефект на новия коронавирус, но за момента няма данни заразяването на майката в първи триместър или в ранния втори триместър да е довело до вродени малформации на плода. Международните препоръки са да се прави много прецизна и внимателна оценка на феталната анатомия между 18 и 24 гестационна седмица при всички бременни, за които имаме потвърдена инфекция или съмнение за такава. Тъй като заболяването е ново, понастоящем нямаме информация за перинаталния изход, когато инфекцията е придобита през първия или втория триместър на бременността и тези бременности трябва да се наблюдават внимателно след възстановяване. Също така няма данни за вертикално предаване на вируса – т.е. от майката на бебето вътреутробно. Все пак данните тепърва се натрупват и с внимание ще интерпретираме всяка нова информация.

Има и много положителна тенденция, която ми се иска да споделя с читателите, и тя е че хората сякаш станахме по-внимателни един към друг, може би една идея по-смирени, отнасяме се с повече разбиране към другите, към техните страхове, пазим повече ближния ... това, според моите разбирания за живота, е добър знак. Дано останем такива и след като свърши пандемията.

- Как работите в условията на извънредно положение? Какво е мнението ви за препоръките и предписанията, които Здравното министерство отправи към бременните жени?

- Ситуацията е трудна за всички, и то не само в България. При една нова инфекция, за която знаем твърде малко, е нормално да има повече тревога у хората, включително и при нас, а също и поведението ни да се адаптира към променящите се условия. Ние винаги сме призовавали да се познават и спазват законите в държавата. Трудността в условията на извънредно положение идва от факта, че трябва ежедневно да следим новостите както у нас, така и в чужбина и понякога информацията е противоречива, освен това е и в голям обем. Това не означава, че ще изоставим професионалните си задължения, защото хората боледуват и имат нужда от нас не само заради грипни оплаквания, но и за всякакви други здравословни проблеми.

По отношение на бременните жени, Министерството на здравеопазването реагира навреме и препоръките от членовете на Експертния съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология“ са от изключителна помощ за практикуващите лекари.

- Как се следи бременността на жените, след като част от прегледите в женската консултация бяха спрени? Създава ли се риск за бъдещите майки?

- Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог. Във всички тези случаи препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва проследяване на бременност, за да запишат час за преглед.

В случай, че бременната има оплакване или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, трябва да потърсят по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържат със специализирано акушеро-гинекологично отделение. Моето мнение е, че е по-добре да отговорим на малко повече въпроси, дори само за да успокоим бременните жени и техните роднини, отколкото да пропуснем някое друго заболяване или усложнение, концентрирани само в грипната вълна.

- Кога един случай се превръща в спешен и налага жената да бъде прегледана?

- Според Закона за здравето спешно състояние е остро или внезапно възникнала промяна в здравето на човека, която изисква незабавна медицинска помощ. Медицинската помощ при спешни състояния е насочена към предотвратяване на усложнения при родилки, застрашаващи здравето и живота на майката или плода.

В този смисъл спешно е всяко започващо раждане с болки, маточни контракции, кръвотечение по време на бременност, високо кръвно налягане, ако жената не усеща детските движения и други оплаквания, а ако е в по-ранен срок на бременността, спешни са състоянията на заплашващ аборт. В този случай бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано отделение по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността.

Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения, трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар. За Пловдив хората могат да позвънят на телефоните на областния кризисен център 0897 473124 и 0898 717177 или на РЗИ – 032 641 666 или 0884 546 177. Може да се използва при нужда и горещата линия 0700 14 744 или спешния номер 112. Ние с д-р Даскалов също денонощно отговаряме на запитвания по телефона.

- Вярно ли е, че бременните жени са по-уязвими към вируси, но не и в случая с COVID-19?

Бременността, и това е отдавна известно, е състояние, което променя имунната система на организма, както и реакцията на вирусни инфекции като цяло. Това понякога може да бъде свързано с по-тежки симптоми, като вероятно същото може да важи и за COVID-19. Бременните жени сякаш не са по-склонни да се заразят с коронавирус от общата популация. Затова остават стандартните предупреждения за предпазване от вирусни инфекции, които сме давали и досега на бременните жени – да се избягват срещи с болни хора, събиране на едно място в затворено помещение, детски рождени дни и т.н.

- Какво трябва да направи жената, ако усети симптоми на коронавирус инфекция?

- Важно е да имаме предвид необходимостта от консултиране на бременната жена във всички случаи, когато има някакви оплаквания, независимо дали те са свързани, или не с бременността. В тези случаи аз смятам, че специалистите, наблюдаващи бременността, проявяват необходимия професионализъм и не отказват преглед и медицинска консултация под претекст за извънредното положение или епидемична обстановка. Тук могат да се използват и методите на телемедицина, като част от консултациите могат да бъдат направени дистанционно и по всички правила, които онлайн консултирането предлага.

При симптоми на COVID-19 – кашлица, висока температура, болки по тялото, затруднено дишане, но без акушерски усложнения, бременната трябва да се свърже по телефона със своя личен лекар.

- Задължително ли е родилки с доказано положителна проба за коронавирус да родят със секцио?

Не. Всяка ситуация се преценява индивидуално и в зависимост от тежестта на заболяването и състоянието на бременната жена. Няма указания за задължителност на оперативното родоразрешение поради инфекция с COVID-19, а само насоки да се обсъди естествено, вагинално раждане или индукция на раждането, ако бременността е след 24 гестационна седмица, при спазване на необходимите мерки за намаляване на риска от заразяване на бебето, както и на медицинския персонал и с грижа на първо място за доброто здравословно състояние на жената. Министерството на здравеопазването специално подчертава, че начинът на раждане при бременна жена с доказан COVID-19 се определя от акушер-гинеколога в зависимост от акушерските индикации, като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.

- Имаше случай на родилка в Англия, чието бебе също беше с положителна проба за коронавирус. Какви действия трябва да предприемат лекарите в подобна ситуация?  

- Както при всяка инфекция, бързината тук е решаващ фактор. Състоянието не бебето трябва да се оцени от мултидисциплинарен екип специалисти, като в зависимост от състоянието на майката е възможно да се прецени, че е в техен интерес да се лекуват отделно и в различни лечебни заведение. Важно е лекарите да сме предварително запознати с най-новите данни за тази динамична инфекция и да реагираме възможно най-бързо според ситуацията, в която се намираме. Макар тези случаи до момента да са малко, в бъдеще предполагам ще се натрупват повече данни за заразени новородени и ще имаме по-голяма сигурност дали мерките, които прилагаме, са правилни и в каква последователност трябва да работим.

- Както препорачвате на бъдещите майки в тази извънредна ситуация? Освен препоръката да спазват добра лична хигиена и социална дистанция, трябва ли да предприемат други мерки?

- Първо, мили бъдещи майки, препоръчвам ви да спазвате физическа дистанция, но не и социално да се изолирате. Напротив, общуването с хората, макар и от разстояние, може много да допринесе за подобряване на общото и психично здраве. Обаждайте се и на по-възрастните си роднини, за тях изолацията има огромен негативен ефект.

Второ, ако имате нужда от психологическа помощ, има много колеги – психолози и психиатри, които предлагат безплатна такава. Съветвам ви да се възползвате. Протегнатата ръка и професионалната помощ в такъв момент са безценни.

Трето, спазвайте както лична, така и медийна хигиена. Информирайте се за ситуацията само от достоверни източници, не повече от два пъти дневно и не надавайте ухо на клюките и лъжите, които незнайно защо наричаме „фалшиви новини“.

И накрая, но не по важност – бъдете разумни. Не бъдете безотговорни, но и не се поддавайте на паника. Следвайте указанията на здравните власти и не се стресирайте, ако те се променят – времената са динамични и трябва да се опитваме да се адаптираме. Вярвам, че с общи усилия ще се справим и ще излезем по-силни от тази криза.