Дългото стоене вкъщи заради пандемията от COVID-19 отключи агресия у децата. Това показват наблюденията на д-р Веселин Герев. Като изблик на агресия известният пловдивски психиатър определя и последните няколко случая, при които младежи съблякоха свои връстници, а гаврата снимат на видео. Припомняме, че поредният грозен инцидент е отпреди ден. Четирима младежи на възраст около 20 години са задържани в ареста на Второ районно след гавра с друго момче. Компанията била на купон, когато след голямо количество алкохол момчетата принудили един от гостите да се съблече по бельо и му се подигравали. Преди две седмици пък хулигани съблякоха момче на Гребната база, нарязаха му дрехите и го заснеха с мобилни телефони.

Арестуваха четирима, съблекли пловдивчанин по бельоХулиганите са задържани във Второ районно

Хулиганите, съблекли 16-годишния пловдивчанин на Гребната, го накарали да им чисти обувкитеТри пистолета и мачете намерили полицаите в арсенала на младите рекетьори

„Намират си някой волево по-слаб човек и упражняват агресия върху него. Дали ще е някаква принуда, която се упражнява, дали ще е физическо малтретиране, или психически тормоз, си е форма на агресия. И понеже тези деца останаха много дълго време в къщи, това оказа влияние”, обясни пред TrafficNews д-р Герев. Според него причината за агресията и импулсивността у младежите през последните три месеца е липсата на физическа активност и дългите часове пред компютъра. Друг проблем е липсата на авторитети.

„Авторитети стават тези, които са агресивни, защото те вършат непозволени неща и имат асоциално поведение”, посочи психиатърът. Той е категоричен, че учителите вече не могат да контролират нещата в тази виртуална среда, тъй като половината ученици присъстват проформа в часа. Уж са в „класната стая”, но всъщност гледат клипове в интернет. Повечето деца дори не стават от леглото по цял ден. Учебните часове преминават в търсене и проверки на присъстващите ученици, а тези по физическо, в които трябва да се гори енергията, се изчерпват в 5 клека и 10 скока. В резултат на толкова часове пред екрана на компютъра, младежите „психясват”

„Нека родителите да си гледат децата, тъй като те обикновено разбират последни какво се случва. Около 15 юни, като се разпуснат всички забрани, ще има още много подобни прояви. Това е упражняване на физически и психически тормоз до степен гавра”, предупреждава специалистът.