"Всичко ще бъде наред". Два огромни винила със снимки на екипа на болница "Центръл хоспитал", монтирани срещу изхода на  "Метро", изпращаха клиентите на хипермаркета в продължение на половин година. Те се появиха там през април и бяха сменени наскоро.  На снимките лекари и медицински персонал на болницата в защитни облекла и маски с вдигнат палец показваха, че всичко ще е наред. През пролетта това бе посланието на българските медици, които се оказаха на първа линия в борбата срещу коронавируса. 

През април в българските болници все още има малко пациенти с КОВИД 19, но напрежението е огромно, тъй като светът е на прага на непозната зараза, за която никой не е подготвен. Липсват информация, защитни облекла, дезинфектанти, маски и всичко останало. В изобилие са само страхът и паниката.

В самото начало на пандемията в Пловдив заедно с Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Свети Георги” в битката със заразата се включват четири частни болници - УМБАЛ "Каспела", УМБАЛ "Пълмед", МБАЛ "Св. Иван Рилски", МБАЛ "Света Каридад". Въпреки рекламните винили, "Централ хоспитал" не е сред "доброволците". 

Първите ковид- легла в лечебното заведение са разкрити чак на 15 октомври и то след няколко напомняния от страна на министерството и областния щаб. . Всъщност още на 27 юли министърът на здравеопазването издава заповед  МБАЛ „Медлайн Клиник“ трябва да разкрие 6 интензивни легла за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, нуждаещи се от интензивно лечение, а МБАЛ „Централ Онко Хоспитал“ - 14 интензивни легла. Минават обаче цели 3 месеца преди заповедта да бъде изпълнена. През това време винилите продължават да успокояват клиентите на "Метро" , че всичко ще бъде наред. 

 

Към момента заразените лекари и медицински лица в Пловдив и областта са над 211. 151 от тях са излекувани, 60 са активни. Много от излекуваните отново са на работните  си места. Никой от тях не е търсил дивиденти, съчувствие или популярност. Мнозина дори се възмутиха, когато Лекарският съюз публикува имената на оздравелите лекари. Единственото, за което медиците настояват, е хората да спазват ограничетелните мерки. 

На този фон официалното прессъобщение на д-р Невен Енчев Голденбург, че  се е самоизолирал и е в 10-дневна карантина след контакт с болни от COVID-19, звучи нелепо. 

Още по-голямо недоумение буди "кървавато писмо", изпратено от ръководството на МБАЛ „Централ Хоспитал“  до здравните власти.  

В него д-р Енчев настоява за респиратори и Ремдисивир и прави паралел с държавната болница в Пазарджик, където били получили 4 респиратора, а имало по-малко разкрити ковид легла в сравнение с неговата болница. Само че пропуска факта, че въпросната болница приема болни с КОВИД  от началото на пандемията. 

В писмото д-р Енчев настоява и за изплащане на надлимитните дейности на болницата за 2015, 2016 и 2017 г.  Твърди, че парите ще бъдат изразгодвани за стимулиране на персонала, който работи с COVID-болни. "В противен случай ще стане невъзможно осигуряването на медицински екипи за лечението на тези болни. Само с добри приказки и хули на антиваксърите медицинският персонал много скоро ще напусне болниците, а тогава и да получим средствата, ще бъде твърде късно", завършва писмото, подписано от д-р Надежда Крумова, управител на МБАЛ „Централ Хоспитал“. 

Така че следващият винил може да бъде със слоган "Платете и всичко ще бъде наред!"