Изборният ден завърши. С него, в 20:00 часа, отпадна и забраната за продажбата и употреба на алкохол в Пловдив, която бе в сила в изборния ден. Време е за пиене. На пръв поглед в партийните централи шампанско няма да гърми, защото най-тежката битка тепърва предстои. Но всички ние, обикновените граждани, можем да си сипем по едно малко, с което да разнообразим неделята си, която, макар да бе изборна, бе дяволски скучна.

До балотаж стигат точно двамата кандидати, които всички очакваха. Изненада, може би, беше това кой от тях завърши на първа и кой на втора позиция. Но това няма никакво значение. Кой ще е президент, ще се реши едва следващата седмица. Тепърва ще има договорки за прехвърляне на подкрепа, тепърва гласоподавателите ще решават дали и как да гласуват на втория тур. И нещо друго - тепърва предстои вълната от купен вот.

Защото днешната битка беше за едно - да се стигне до балотаж. ГЕРБ и БСП се стараха да запазят местата на кандидатите си на втория тур. Другите се опитваха да избутат или Цачева, или Радев на втората позиция, за да стигнат до Големия сблъсък. Е, не успяха. Половината от гласувалите българи показаха, че у нас, дори на президентски избори, все още се гласува най-вече партийно. А това ще се отрази много интересно на следващите парламентарни избори, ако референдумът е успешен и те са мажоритарни. Но да не гледаме толкова далеч. Да отпием още една глътка и да помислим какво ни чака следващата неделя.

Сигналите за нарушения на първия тур бяха рекордно малко. Най-интересният в Пловдив бе за агитация на чужд език в квартал "Столипиново", но проверка показала, че нямало такова нещо. Другите сигнали бяха за по-скоро технически проблеми - погрешно скъсана бюлетина, урни, които били твърде близо една до друга, и т.н. Положението в цялата страна бе подобно, за тъга на повечето медии, които съобщаваха за нарушения, които иначе не биха получили никакво внимание. Да, ама какво да се отразява, като случаите на купен вот бяха по-малко? Заради това може би вниманието се насочи към чужбина и множеството сигнали за пародийно организирани избори там.

Нарушенията по улиците и в секциите може да бяха малко, но самите медии цял ден вървяха по ръба на закона. Забранено е предварителни резултати да се показват в телевизионен ефир, да се съобщават по радиото, в печатните и онлайн издания. Но извън закона все още са социалните мрежи и профилите на медиите там. Разчитайки на това, медия след медия публикуваше резултати от екзит полове в страниците си във Facebook, влияейки на избирателите (и вбесявайки много от тях с липсата на коректност). Може да не е незаконно (все още), но определено не беше редно.

Колкото до анализите на изборите - тях утре. Особено ако ни изненадат и с една правителствена оставка, която ще хвърли съвсем различна светлина върху избора на кандидати за тези избори и това как протече кампанията.

Антон Биров, TrafficNews.bg