В последните години град Бургас е един от най-бързо развиващите се в страната като площ. Последната справка показва, че градът е вече на второ място по площ в цяла България. Според официалните данни Бургас е разположен върху терен от 254 квадратни километра. София е върху 492 кв.км и е убедителен лидер. На трето място е Варна със 154 кв.км, а на четвърто изненадващо се нарежда Русе със 127 кв.км.

Пловдив, който по жители е на второ място, по площ е пети със 102 кв.км. Следват Стара Загора и Плевен съответно с 86 и 85 кв.км. Основната причина Бургас да излезе на второ място е значителното разширяване на града в последните години откъм нови квартали. За последно м.с. Черно море и село Рудник станаха част от градските активи, условно казано.

Сега табелата за начало на града е вече на разклона именно за тези две села. Той пък се намира вече на 4 километра от град Каблешково. Това е едно значително разширение.

Преди 5 години към Бургас, като квартали влязоха Ветрен и Банево, което също увеличи площта. Към това число може да се присъедини и Горно Езерово. Това е само за последните години. Твърде е възможно скоро към града да се присъединят Твърдица и Димчево, а може би и село Маринка.

Това обаче остават все още хипотези. Не може да не се отбележи, че за голямата площ заслуга има и комплекс „Меден рудник“. Той се намира на 10 километра от центъра на града, като освен това заема и сериозно пространство. По този начин Бургас значително увеличава площта си. Така градът се простира вече върху много голяма площ и изпреварва далеч пряката конкуренция. По население Бургас е на четвърто място с 219 500 хиляди жители по постоянен адрес.

Реално обаче хората, които живеят в морската община, са повече, защото част от тях все още не са се регистрирали. Реално може би става въпрос за около 235-240 хиляди души. Ето и класацията по площ в страната.

Класация по площ: 

1. София (492 кв. км)
2. Бургас (254 кв. км)
3. Варна (154 кв. км)
4. Русе (127 кв. км)
5. Пловдив (102 кв. км)
6. Стара Загора (86 кв. км)
7. Плевен (85 кв. км/)

Още новини ТУК

TrafficNews.bg