В периода на пандемията Сovid-19 се наблюдава огромен бум на естетични и пластични интервенции. Американската и световната асоциация по пластична  хирургия, представиха данни за последната една година, като извършените операции са над 15 милиона и половина, а това прави скок от 30 до 40 % за разлика от други години.

Само операциите за корекция на нос са били 354 000 и обяснението за драстичния скок е така наречения “Zoom boom”, което е вследствие на това, че много от професиите и ангажиментите преминаха в онлайн среда и се използва приложението „Zoom”, а и негови сродни. Чрез него се извършват видео разговори и в един момент, когато в рамките на 3-4 часа ние се взираме в нашия облик осъзнаваме, че лицето ни изглежда много по-голямо отколкото е всъщност, но това не е съвсем така, разказа пластичният хирург Ангел Енчев в ефира на Бнт.

Носът е в центъра на облика, който ние виждаме и се съсредоточаваме върху него, като така той изглежда двойно по-голям, бръчките са много видими и именно тогава се вглеждаме в тези детайли и осъзнаваме, че това трябва да се промени, но в повечето случаи до голяма степен влияе светлината, на която сме застанали и сенките, които ще паднат по нашето лице.

От психологична гледна точка това се обяснява с по-ниско ниво на развитие, защото се фокусираме над по-повърхностите черти и реално се оказваме жертви на собственото си вглеждане. Живеем в период, в който визията е много определяща и занапред с всички тези платформи и интернет ще окажат неизменно влияние на себевглеждането. Масово българите, а и не само, избират да извършат промяната си в Турция, като причината е, че цените там са много по-ниски.

Когато някой има дефект и иска да развие своите качества, е напълно нормално да го направи. 90% от пациентите решават да се подложат на корекции най-вече, за да се харесат на себе си. Всичко е въпрос на визия и на налагане на стандарти. Преди години беше немислимо модел да се появи с тясна талия и пищен ханш, а в момента все повече това се налага като стандарт. Нещата се променят и са на периоди, но при всички случаи добре изглеждащият и здрав човек винаги е харесван, а болнавия вид не е толкова привлекателен.