"Това са безумни промени, които не могат да бъдат въведени. Невъзможно е да бъдат изпълнени и на 31 март догодина "Булгартабак" ще трябва да спре да работи". Това заяви с доста остър тон пред депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси Цанка Кемалова, мениджър "Регулации" в цигарения холдинг.

Повод за недоволството на Кемалова стана поправка в закона за акцизите, вкарана между първо и второ четене от група депутати начело с шефката на комисията Менда Стоянова, която затяга силно митническия контрол върху производителите на акцизни стоки. Според новия текст се възстановяват измервателните уреди при производителите на горива и се въвеждат нови изисквания при производителите на цигари и алкохол.

Така например тютюневите фабрики ще трябва да въведат броячи, които да предават онлайн данни до Агенция "Митници" за всяка една цигара, която е била произведена. Досега имаше контрол само върху опаковките. При производителите на алкохол пък акциза се начисляваше само на обем докато сега се въвежда контрол върху алкохолния градус и температурата.

"Да съсипете българския производител ли искате? Контролът става с митничар на място, а не с броячи, които не могат да предоставят коректна информация", негодуваше Кемалова.

Според нея в трите фабрики на компанията има над 20 машини, за които осигуряването на онлайн броячи ще означава допълнителен разход за милиони левове.

Във възмущението си тя бе подкрепена и от представителка на цигарената компания "Кингс Табако", която е свързана с "Винпром Пещера".

От депутатите загриженост към неволите на производителите на цигари демонстрираха единствено от ДПС.

"С този текст променяте административния режим като въвеждате допълнителни тежести върху бизнеса. Към предложението няма приложена оценка на въздействието", каза бившият финансов министър Петър Чобанов.

В момента той е в една и съща парламентарна група с Делян Пеевски, за когото Цветан Василев твърди, че е реалният собственик на "Булгартабак". 

Чобанов поиска текстът да бъде отложен и да се обмисли по-добре. В същия дух се изказа и Йордан Цонев от ДПС.

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обаче обясни, че въвеждането на броячите за цигари не е кой знае какъв проблем, а производителите на оборудване за тютюневи фабрики ги слагат фабрично.

В крайна сметка воплите на производителите на цигари и аргументите на ДПС обаче изобщо не трогнаха представителите на останалите партии в бюджетната комисия и затягането на контрола върху акцизите бе одобрено от бюджетната комисия.

Вероятно данъчните закони ще бъдат гледани на второ четене в пленарна зала още тази седмица.

TrafficNews.bg