Въпросите относно ефективността на медикамента Remdesivir и ефективността му в лечението на коронавирус все още нямат категорични отговори. Докато много страни се презаписаха с медикамента, включително и България, СЗО категорично заяви, че няма доказан резултата и на практика лекарството е неефективно срещу вируса. Въпреки това то продължава да се купува и прилага. Оказва се, че България е една от водещите страни в Европа по заявки за лекарството, а богати страни като Франция и Люксембург са на последно място. Това написа журналиста и писател Божидар Чеков, който от години живее във Франция.

Ето и неговия коментар по темата, който публикуваме без редакторска намеса

КАК, ИСКАШ ЛИ ЧАС ДА ЖИВЕЕШ?

Малко преди пандемията бях на маса с голяма компания в ресторант на улица "Оборище". Организаторът на вечерята ме настани до някакъв именит хирург, практикувал известно време във Франция. Като разбра, че живея в Париж, моят съсед подхвърли самодоволно: "Не разбирам тези млади лекари, които са хукнали към Франция. Аз печеля тук много повече от моите колеги в Париж!" За мен не беше откритие, че някои печелят много, а други по-малко. Откровено казано, от 50 и повече години живот във Франция, никога не бях чувал лекар да се хвали колко печели. Аз знаех за "случайните" операции, от които пациента не се нуждае. За "Здравните пътеки", които изхвърляха на улицата болни хора с още кървящи рани и частните клиники със швейцарски ценоразписи. Катастрофата на здравната система, беше предвидима, още когато Иван Костов реши болниците да станат "Търговски дружества". Продължителността на живота е най-търсената стока, най-доходната инвестиция и най-сигурната печалба. "Така било в Америка" - обясниха съветниците на "Командира" и на неговите последователи. Никой от инструкторите по капитализъм в България не забеляза, че "ние" имаме толкова общи точки с Америка, колкото статуята на Свободата има със статуята на София.

В Америка наистина има огромни възможности за печалба. Понастоящем по-малко от преди, но все пак има пролуки. Там ставаш милиардер за минимум време с "Криптовалута", също така бързо се превръщаш в "дух" преди да си си изял парите. Можеш да управляваш банка и в същото време да я разбиеш. Хванат с ръката в торбата, влизаш зад решетките за 150 години. Преди още да си издал спомените, надзирателите те намират обесен. Това е Америка. Възможности има, но бият през пръстите, ако сгазиш лука. Жестокостта на "махалото" което действа на вътрешния американски пазар, тласка предприемачите все повече - вън от страната. Пандемията с вируса Covid19 не можеше да остави бездейни американските лаборатории.

Една от тях GILEAD, реализира за 2019 година от продажбата на медикамента Remdesivir оборот от 22 милиарда долара. Този резултат се дължи на агресивната маркетингова политика на лабораторията от Калифорния, без никакъв доказан медицински резултат. Въпреки липсата на такъв, Европейската агенция по лекарствата сключва договор с GLIEAD за разпространение на Remdesivir на територията на Стария континент. Защо членовете на европейската агенция пускат "вълка в кошарата" след като Световната Здравна Организация към ООН, след тестове в 40 страни, определя ефекта от американския медикамент като нулев, е въпрос с бъдеще. Той бе зададен от френската журналистка Лиз Бернеуд, в анкета публикувана от в. Le Monde. Как може да се разпространява доказан не ефективен медикамент, който подвежда заразените от вируса и търгува с тяхната надежда? В тази анкета взимат участие група журналисти от различни страни. Между тях е българският писател-драматург Христо Бойчев. Част от цифрите цитирани в анкетата съвпадат с тези публикувани от "Свободна Европа".

Една доза Remdesivir се купува от Държавната агенция "Бул Био - НЦЗПБ" за 675 лв. и се продава за 810 лв. България е поръчала 32593 бройки. Разликата между "Свободна Европа" и Le Monde е заключението между двете издания. Френската анкета подчертава огромната сума от над 11 милиона долара, похарчена с лекота, от най-бедната страна в Европа, регистрираща най-висока смъртност от Корона вируса! Този търговски успех на американската лаборатория слага България на първо място между купувачите на Remdesivir в Европа, докато богатите Франция и Люксембург са на последно, защото не са закупили нито една доза от недоказаното лекарство! По принцип медицинските работници и лабораториите произвеждащи лекарства удължават човешкия живот. Те подхранват надеждата в съзнанието на заболелия "че пак ще чувствам приятния гъдел, че още живея, че още ще бъда". Именно този "гъдел" е по-доходен от златна мина. Без контрола на държавни "антитела" той може да стане смъртоносен."