Ботев е все по-близо до участие в Лига Европа, колкото и рано да е за подобни прогнози и колкото и мачове да остават до края на сезона. Миналия ден Витоша Бистрица сензационно удари Берое с 1:0 в Стара Загора и по този начин открехна вратата на канарчетата към 4-тото място в края на сезона. При определени обстоятелства то ще осигури възможност за бараж срещу седмия за 4-тата квота за Лига Европа. Разбира се канарчетата, както и другият пловдивски тим – Локомотив, могат да се доберат до Европа и през турнира за Купата, в който предстои да се изиграят четвъртфиналите. В тях Ботев приема Черно море, а Локо гостува на Етър в началото на април. Играе се в един мач. Черно-белите ще се борят и за седмото място в шампионата, осигуряващо бараж за Лига Европа, като и за него шансовете на черно-белите не са малки. Отново стоят теоретични шансове и за европейски бараж Ботев – Локо.

Ботев ще влезе 4-ти в плейофите и само чудо може да промени това. Канарчетата са с 2 точки пред Берое и с 3 пред Черно море, като имат по-добри показатели и от двата тима. В петък жълто-черните посрещат Ботев Враца в последния мач от редовния сезон. Трябва да загубят, а Берое да бие ЦСКА в София, за да излязат заралии пред пловдивчани.

Наредбата за разпределянето на евроквотите предвижда следното: Ако носителят на Купата на България 2018/19 завърши на 1-во, 2-ро място или 3-то място в Първа лига, то 3-тият в крайното класиране се класира директно за Лига Европа, а 4-тият - за бараж за Лига Европа. При всяко друго развитие 3-тият в класирането играе в бараж за Лига Европа, а 4-тият губи шансове за класиране в евротурнирите.

Другите две четвъртфинални двойки за Купата са Лудогорец – ЦСКА и Струмска слава – Септември. Ако Ботев не успее да спечели трофея, напълно е възможно това да направи Лудогорец или ЦСКА, заемащи и първите две места в класирането в момента. Което би осигурило бараж за Ботев, ако, разбира се успее да запази 4-тото си място и в плейофите. Най-лошият сценарий е канарчетата да отпаднат за Купата и тя да бъде спечелена от някой измежду Черно море, Локомотив Пд, Етър, Септември или Струмска слава – нещо, което не е невъзможно, но все пак – по-малко вероятно. Така че всички обстоятелства за момента на страната на жълто-черните, остава отборът на Николай Киров докрай да използва шансовете си. Същото се отнася и за Локомотив.