80 000 души са преминали само вчера през ГКПП Кулата в посока Гърция. Това заяви пред журналисти във Варна министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му това се дължи на нарасналите доходи на хората.

"Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече. Икономическият ръст си дава отражение. Депозитите в банките растат. Дойдат ли празници, виждате какво става. Магистралите отесняха. Това са фактите. Откъде са тези задръствания, от скъпия бензин или от ниските доходи? Дойде ли празник, всичко е на почивка, и то всеки път, не само лятото", каза още министър-председателят.

По отношение на строителството на автомагистрала "Хемус" Бойко Борисов коментира, че никога не е имало проект за тази магистрала. "Проектираме в момента строителството до Търговище и от Ябланица в посока Варна. Новото трасе в момента се чертае, никога не е имало проект за „Хемус”, сега се проектира, проверяват се почвите, къде може да се строи, откъде да мине магистралата", каза Борисов.

По думите му Бургас - Варна ще струва около 380 милиона лева "да се направи магистралата и да върже пръстенът Марица - Струма - Тракия – Варна. За Варна щеше да е добре, но за Северна България щеше да е смърт. Затова ние решихме да проектираме и строим "Хемус". Скъпа ще е, старото трасе не може да се ползва, защото минава през селата", посочи още Борисов.

TrafficNews.bg