Доставка на около 80 000 ваксини на "Модерна" се очаква през месец март. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че ще постави въпроса за закъсняващите доставки на Европейския съвет, който ще се проведе довечера. 

"Има много недоволни, защото когато трябваше ние да даваме милионите, ги давахме по разписание, на минутата, а когато трябва големите компании да си спазят договорите, се мотаят. Ние смятаме, че договорите са нещо свещено", коментира министър-председателят. "Готов съм и самолета да пратим, за да пристигнат по-рано. С това темпо си спестяваме по два ние, което е 41 ваксинирани", допълни той. 

Той заяви, че ще се коментира и възможностите за зелени електронни паспорти и зелени коридори за тези, които са ваксинирани или преболедували и имат изградени антитела. 

"Вчера минахме 21 000 ваксинирани. Дойде ли ваксина, се поставя на минутата. Нека не се налагат PCR-и, карантини и да се възпрепятства пътуването на хората, които имат антитела", коментира той. 

По отношение на забавените доставки на Оксфордската ваксина, министър-председателят ще предложи да бъдат възстановени инвестираните срадства.

"Напомняме на тези големи компании, че ние инвестирахме, за да си разработят ваксините", поясни той. Борисов бе категоричен, че не е честно страни извън ЕС да получават по-големи количества от препаратите.