Премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако ГЕРБ загуби на първи тур, ще подаде оставка. Министър-председателят присъства на откриването на реновирана спортна зала „София". По думите на Борисов Цецка Цачева и Пламен Манушев може да не са най-рейтинговите, но са най-подготвените кандидати за президентството. Премиерът отказа да каже кой ще е новият председател на парламента, ако Цачева бъде избрана.

"Вотът е първият тур на президентските избори и ако ГЕРБ загуби - вечерта ще получите моята оставка, защото на първи тур се мерят партиите", заяви Борисов пред журналисти при откриването на Спортна зала "София" в Борисовата градина.

„После вече ще започнат търсене на подкрепа от втори, трети, четвърти. Много пъти на втория тур не излизат хората да гласуват", посочи Борисов.

Попитан за коментар по повод кандидата на БСП Румен Радев, Борисов заяви:

"Съжалявам, че нямат кандидат. Съжалявам, защото да издигнеш непартиен член, не от твоята партия и просто така да се вземе от първия гарнизон, който срещнеш, и само защото е честен и почтен, означава, че БСП няма честен и почтен, иначе защо ще ходиш да взимаш честен и почтен от улицата. Ние си имаме в ГЕРБ много честни и почтени хора и си избираме от тях".

"В сферата на президентството Цецка Цачева и контраадмиралът са най-подходящи. Убеден съм. Да, другите са ми по-рейтингови, но не са толкова подготвени за този пост", посочи премиерът.

Попитан дали Цецка Цачева ще е продължение на политиката на президента Росен Плевнелиев, Борисов посочи, че Плевнелиев е получил отлична оценка от всички западни страни.

„От мен вие лоша дума не сте чули да кажа, освен че се е справял прекрасно. Ние сме членове на ЕС и НАТО, така че тези оценки ни интересуват много. Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм му го казвал в очите и публично до голяма степен, влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме, и аз и президента Путин и Медведев успяхме да отрегулираме нещата", каза той и посочи, че новият президент ще влезе в една спокойна обстановка с всички важни играчи. По думите му Цецка Цачева трябва да е умерена - такава, каквато е.

По думите му президентският пост е за улегнал човек, който спокойно да седне да убеждава, с целия си жизнен опит.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg