Навсякъде се приватизира, в България - не се. Така премиерът Бойко Борисов коментира темата за глобата от 77 млн. евро от ЕК за Българския енергиен холдинг. Той отбеляза, че сумата ще бъде платена не от гражданите, а от печалбата на дружествата. Премиерът изтъкна, че преговори с Брюксел са се водили три години, като първоначалната сума е била 300 млн. евро, а после е била намалена на 77 млн.

"Това беше минималната сума, която договорихме, всичко останало беше приватизация на газопреносната система", заяви министър-председателят.

“Булгаргаз“ със солена глоба заради блокиране на конкуренти на газовия пазар в БългарияЕвропейската комисия санкционира групата БЕХ със 77 милиона евро



По думите му би било предателство, ако газопреносната система не е собственост на българските граждани и на държавата, предаде Dnes.bg.

"Представете си днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и заглавията какви щяха да бъдат: Борисов дава тръбите на България", каза той.

Премиерът заяви още, че страната ни ще поиска допълнителни средства от Европейската комисия, за да продължи да охранява успешно външната граница на ЕС.

Борисов коментира темата пред журналисти след среща на политическите лидери в рамките на форума ЕС-Африка. 

"Досега Африка се подценяваше много. Всички трябва да им помогнем, те самите трябва да си помогнат. Европейската комисия трябва да събере 43 млрд. евро по "Фонд Африка". Само преди стотина години този континент беше колониална собственост и всичките ресурси бяха изсмуквани. България не е била колонизатор, но сме в ЕС и сме съпричастни. Длъжници са на Африка много от европейските държави. Този процес трябва да започне, защото десетки милиони се готвят да мигрират и този процес ще е много тегав за Европа", разясни премиерът.

"Тая тема "Банско" трябва да я развързваме и да стигаме до решения. Ако нашите "зелени" дойдат тук, ще ликвидират целия бранш в Австрия. Аз съм горд, че България има най-силните зелени организации в света, другаде няма да ги оставят да съществуват. 20 години няма правителство и президент, който да се изправи", каза още Борисов. 

Форумът в австрийската столица е под надслов "Сътрудничеството в дигиталната ера". Днес той бе открит от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

"Свидетели сме на дигитализирането на икономиката в цял свят. Процес, който е прието да се нарича "Индустрия 4.0", а специалистите дефинират като индустриалната революция на днешния ден. И като всяка революция тя носи много възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиката като цяло", отбеляза  Борисов в изказването си на форума на високо равнище, който се провежда във Виена под егидата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Прогноза на Световния икономически форум показва, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения.

"Неслучайно те бяха основен елемент от програмата на триото Естония – България – Австрия и приоритет на Българското председателство", заяви Борисов. Той подчерта, че образованието е в основата на всяка една икономика и благосъстоянието на гражданите.

По думите му точно за това в следващите 2 години България ще инвестира 50 млн. евро от оперативните програми в проект "Образование за утрешния ден", който е насочен към дигитализацията на средното образование.