"Истинската криза тепърва предстои. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не показва, че сме преодолели кризата, нито от медицинска, нито от финансово-икономическа гледна точка". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет. 

От думите му стана ясно, че поне към момента не се предвижда ново затваряне на обекти. Причината е, че щетите върху икономиката ще бъдат огромни. Премиерът допълни, че светът ще навлезе във финансова криза към края на годината или началото на следващата. 

"Най-лесното е да затворим. Трудното е да се научим да живеем с коронавируса. Няма да издържат финансовите системи, ако се живее месеци наред с 60/40 и няма приходи. Тогава ще се разпадне държавата, когато няма пари за заплати и пенсии", каза премиерът. Той коментира и че спазването на мерките е въпрос на самосъзнание от страна на гражданите.

"Ако е със заповед, е фашизъм, ако трябва да го спазваме сами, е много сложно. Какво пречи, когато спреш да заредиш колата, да си слажиш маска, преди да влезеш в бензиностанцията. Кое не му е ясното – че трябва да се спазва 2 метра дистанция, че трябва всеки да се дезинфекцира? Препарати - колкото искаш. Двойно увеличихме клиничната пътека, не сме свили разходите, напротив – увеличихме ги", допълни Борисов.  И изтъкна, че всяка нация трябва да е максимално мобилизирана, защото тежките времена тепърва предстоят.