"Да честитим на победителите от президентските избори". Така премиерът в оставка Бойко Борисов започна изказването си в парламента в началото на разглеждането на точката за оставката на правителството. „Поне аз не си спомням толкова честни избори", допълни той.

Борисов обясни, че правителството му е успяло да издържи цели 2 години в условията на мигрантски кризи, срутване на цели държави под натиска на мигрантски кризи, войни. „В тази ситуация оцеляхме. Най-близките ни партньори в Реформаторския блок имаха тежки противоречия помежду си. Налагаше се, за да се запази тази стабилност, ние да правим множество компромиси”, каза Борисов.

„Аз си знам какво ми е било през тези 2 години”, коментира премиерът.

„Нито се е вдигнала цената на тока, трето тримесечие сме втори по ръст на икономиката в Европейския съюз, успяхме да платиме каквото имаше да се плати, близо 4 милиарда повече приходи в бюджета и още много неща, които не успяхме да направим”, направи равносметката той. „Вотът даде в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна, ново. Каквото и както са го заявили, хората, гласували както на референдума, така и за господин Радев”, обясни премиерът оставката. Той обвързал президентския вот с изпълнителната власт, защото това било „реален вот, промяна на политическата ситуация”. На тези избори проличало, че има партия по-силна от ГЕРБ.

„Много от вас се опитаха да ме изкарат диктатор, султан, какви ли не глупости съм чул... Управлението обаче се дава от народа и в момента, в който той е разколебан, трябва да има избори”, заяви Борисов.

"Преди 2-3 дена, когато гледах стария президент и господин Радев, като гледах усмивките и приемствеността ми стана по-спокойно, защото за хората ние имаме нов президент. За да не вкарваме народа в служебно правителство, направете консултации с президента Плевнелиев. Направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте", обърна се Борисов към БСП. "Ние от каквото има необходимост до времето, до което ще работи парламента, ще бъдем максимално конструктивни", допълни той.

„Обяснете на хората какви са рисковете и какво трябва да се направи”, призова Борисов т.нар. от него „ново мнозинство” във връзка с референдума.

„Оттук нататък всеки ще носи своя кръст и своята отговорност пред обществото”, завърши Борисов и благодари на всички, че въпреки разногласията са успявали да вършат работата си като парламент.

Лидерът на ГЕРБ не се бил обидил, просто за него бил най-важен гласът на хората. А те му казали, че това, което направила левицата им харесало повече от направеното от управляващата партия.

Веднага след изказването си премиерът излезе от пленарна зала. Пред журналисти в кулоарите той направи друго важно изказване - че според него правителството щяло да падне, дори ГЕРБ да бяха спечелили президентските избори. Причината била, че другите партии нямало да подкрепят бюджета, което пак щяло да доведе до край на кабинета.

Очаквайте подробности от гласуването на оставката на правителството!

TrafficNews.bg