Родители настояват спорни текстове от Национална стратегия за детето да бъдат премахнати. Един от тях е свързан с криминализирането на шамарите като метод за възпитание.

Петицията е създадена от граждански организации и вече е подписана от над 2200 души. Според тях документът трябва да защитава децата от домашно насилие, но не и да третира родителя като престъпник.

Стратегията забранява телесното наказание над деца и задължава докладването на подобни случаи. Това според много родители е твърде субективно, за да попада под ударите на закона.

Петицията е създадена от Петър Порумбачанов – баща на четири деца. По думите му новата стратегия дискриминира ролята му на родител.

"Стратегията предвижда масово и всеобхватно следене на семействата за начина, по-който те възпитават своите деца. Държавата се опитва да изземе функции на семействата", казва той пред Нова тв.

Според стратегията мерките за защита на децата включват "разпознаване на белезите от насилие и сигнализиране", "система за наблюдение и изпълнение на забраната за телесно наказание", както и "докладване при всички случаи на домашно насилие към детето".

"Стратегията работи с ирационални понятия, които могат да се тълкуват по всевъзможен начин. Като психическо насилие над деца може да се определи нещо, което чиновниците смятат, че е психическо насилие", казва още той.

Детският психолог Иван Игов е един от създателите на стратегията. Според него тя е повлияна от опита на много европейски страни.

"Има държави, в които точно така се случва - един шамар и един по-висок тон на публично място, може да се стигне до там, че социалните служби да дойдат да проверяват, а в някои случаи и децата да ви вземат", казва Игов.

Целта на текстовете била по-скоро да промени народопсихологията ни.

"Много хора казват "мен ме шамариха едно време и затова станах човек". Тук идеята е да се преборим с обществената нагласа, че физическото наказание може да реши нещо", коментира още той.

Друг спорен текст, според подписалите петицията, е събирането на данни за децата в риск и включването им в обща информационна платформа.

Експертите са категорични, че данните ще се събират и съхраняват според европейските правила и до тях няма да имат достъп хора извън институциите, работещи със семействата.