Десислава Танева е предложена от премиера Бойко Борисов за наследник на подалия днес оставка министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Проектът на решение за персонални промени в Министерския съвет, вече е внесен в Народното събрание, научи TrafficNews.

Това е третият път, когато Бойко Борисов предлага Танева за земеделски министър. Първият път – през 2009 година.

Танева първоначално беше предложена за министър на земеделието и храните, но в последствие оттеглена. Името й изобщо не влезе за гласуване в пленарна зала, а спешно заменено тогава с това на Мирослав Найденов. Причината – съмнения за конфликт на интереси. Преди да стане част от политиката, Танева е изпълнителен директор на "Мел инвест холдинг" АД и дъщерни дружества.

Точно това става причина да се появят редица съмнения в брашна за кандидатурата и обективността й през 2009 година.

Десислава Танева в крайна сметка заема този пост във втория кабинет на Бойко Борисов – от 2014 до 2017 година.

Танева е избирана за депутат четири пъти – в 41-то, 42-то, 43-то, 44-то Народно събрание. В две от тях – 41 и 44-то – настоящото, ръководи комисията по земеделието в парламента.

Номинираната за земеделски министър е виден партиец още от създаването на ГЕРБ. Дори в личния си живот Танева не изменя на линията. Тя е женена и има близначета от кмета на Котел Коста Каранашев. Тя роди през лятото на 2017 година и доста бързо се върна на работа в парламента.

За да стане отново министър, Танева трябва да мине през гласуване в пленарната зала. Това ще се случи утре. Така ако бъде одобрената, народните представители ще трябва да търсят нов председател на ресорната комисия в парламента.

Земеделец №1 за 2 години и 10 дни! ГЕРБ посочват заместник на ПорожановСедем членове на правителството се сбогуваха с креслата в кабинета "Борисов"3