Бившият началник на президентския кабинет Калоян Методиев сам е подал оставката си, а не е бил освободен от Радев, както обявиха от президенството. Това съобщи самият той в предаването "Лице в лице" по БТВ. Според него повод за развоя на събитията е станал фактът, че е предпочел да отиде на купона на Корнелия Нинова по случай втория й лидерски мандат в БСП в Боровец. Методиев разказа как президентът го е извикал да го пита дали е бил на нейния банкет.

"Попита ме дали съм бил на тържеството, каза "не може да продължаваме така". И аз казах, че си подавам оставката. Написах я, входирах я - явно съм засегнал егото му", коментира той. И обобщи: "Между Правец и Боровец, аз без колебание съм избрал Боровец". Повод за метафората бе присъствието на президента и първата дама на сватбата на сина на Илияна Йотова в Правец, където двамата бяха на една маса с Георги Гергов и Весела Лечева.

Методиев призна, че двамата с Радев са имали сериозни различия през последните месеци, а президентът не е обсъждал с него въпроса с оставката на кабинета, както и много други неща.

Политологът изведе и друга причина за разнобой между неговата визия каква трябва да е президентската институция и реалността на "Дондуков" 2, където царува командният стил.

"По кадровата политика сме имали разминавания", каза Методиев, като разкри, че е искал повече млади хора да влязат в президентството, но явно не е бил послушан. "Моята визия за институцията би била друга, по-модерна, с акцент върху правомощията, с повече пиар, с каузи, с привличане на инвестиции. Това са дрехите на Конституцията, не можеш да излезеш от тези дрехи, колкото и да искаш", отсече Методиев.

"Командният стил ми е чужд, предпочитам университетския", заключи бившият началник на кабинета на Румен Радев, описвайки как стоят нещата в президентската администрация.

Методиев посочи, че Конституцията ясно е определила какви са правомощията на държавния глава с представителни функции и той е искал Радев да се придържа именно към конституционните "дрехи".

Той коментира и протестите, които, по думите му, "вече не са дотам автентични". Той заяви, че ги подкрепя, но е против агресията. 
"Не виждам смисъл да бутнем кордона и да влезем в парламента, ще потрошат, ще запалят... За мен протестът трябва да е легитимен, умерен, кохерентен", каза той.