"Всеки българин е свикнал с еврото и не е нужен дълъг период за адаптиране. Спекулирането с цените е възможно и сега, и след приемането на еврото, аз съм скептик, че цените рязко ще се вдигнат след приемането на еврото", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS бившият финасов министър Милен Велчев.

Според него спекулацията няма да бъде позволена от свободния пазар, макар че недобросъвестни търговци винаги ще има, но затова има и държавни органи, които да следят.

Относно кредитите, Велчев е убеден, че след приемането на еврото няма да пострадат нито кредитополучателите, нито банките.

"Влизането в Еврозоната е поставяне на цел, но това не е императив и различните управления на страната може да имат различно отношение към нея. Някое може да реши да забави влизането", отбеляза бившият финансов министър.

Според него възстановяването от икономическата криза, в следствие на пандемията, не се развива толкова бързо, колкото се е очаквало и това ще продължи. 

"Когато икономиката е в спад, финансовият министър няма право постоянно да казва "не". Двамата финансови министри на България през последните месеци могат да бъдат поздравени за действията си", категоричен бе Велчев.

Но той е убеден, че намаляването на ДДС за определени стоки е било грешка, защото след изтичането на срока ще има натиск намалената ставка да продължи да действа.