Един от най- абсурдните протести се проведе днес в града под тепетата. Въпреки че в последните години се нагледахме на всякакви протести и протестери, днес по улиците излязоха съвсем нормални семейства без политически лозунги, без искания за фундаментална промяна в България, а просто да се изпълни едно решение на българския съд.

Покрай тях стояха десетки полицаи, затвориха се цели булеварди и се изхаби голям ресурс само и само хората да си получат това, което им се полага от закона – равенство пред него. Къде е проблемът? Вече пета година жителите на комплекс „Южен полъх“ не могат да влязат във владение на това, което са си купили.

Спорът е за една бариера сложена в общите части на комплекса, за да се събират едни такси. Въпреки че на всички инстанции Съдът постановява, че тази бариера е незаконна. Оказва се, че няма кой да изпълни решението на съда. Хората се прехвърлят от институция на институция, а бариерата стои.

Така без друга алтернатива те излязоха по улиците и поискаха някой да ги чуе. Оставяйки настрани бюрокрацията и трудната комуникация между всичките ни институции, още по- абсурдно е поведението на строителите на комплекса. Двамата микронаджии – Васил Каралански и Стефан Йосифов са добре познати в града. Те са пример как от нулата, те могат да станат успешни бизнесмени. Но поведението им е повече от странно.

В последните години двамата построиха голяма част от новите комплекси в Пловдив за милиони левове. И двамата се ширят в огромни палати на „Коматевско шосе“, в които подскачат сърнички, антилопи и други екзотични животни. Всички това подсказва, че определено са заможни хора, а инатът е за 50 паркоместа по 30 лева.Със сигурност 1500 лева не са малко пари, но за Каралански и Йосифов по-скоро са… Още повече, че те правят всичко възможно решението на Съда да не се изпълни. За това въпросът е дали двамата правят всички тези цирковe за парите или просто на инат, за да покажат, че те са важни, че стоят над закона и могат да правят каквото си поискат.

Везните като че ли се накланят повече към втората опция, но защо на ината на двама милионери като заложници стоят 200 обикновени пловдивски семейства? Този отговор обаче могат да го дадат само институциите, макар и те  да нe изглеждат заинтересовани от проблемите на обикновените хора.

Благовест Андонов

Още новини ТУК

TrafficNews.bg