Родители от на деца от Айтос обвиниха ръководството на средното училище в града в дискриминация.

Причината: Децата им плащат за храната си в училищния стол, а учениците от селата се хранят безплатно.

До края на миналата седмица и учениците от 1 до 4 клас от Айтос, и тези от селата са плащали по 1 лев за обяд . Именно заради това свое решение обаче предишният директор е наказан. Оказало се, че е пренасочвал средства, за да изравни парите за храна.

Според Асен Александров - директор на 51 СОУ, става дума не за дискриминация и разделение на бедни и богати, а за разнообразие на храни.

"В училищната лавка се предлагат 100 продукта - трябва ли всички да са на една цена, за да може всеки да си го позволи. Разделение има - неравенство винаги ще има. Не децата, а родителите носят комплекса за бедни и богати в училищата", категоричен бе директорът.

По думите му някои път дори учениците сами предпочитат да ядат от по-евтините храни.

Скандалът с купоните за бедни и богати в школските столова избухна в началото на тази седмица, след като стана ясно, че кетъринг фирмите в десетки училища в страната са пуснали купони на ниски и високи цени.

За 2,50 спаначена каша, за 3,50 – шишчета. Купони за бедни и богати в школата!?Хлапета се подиграват на съучениците си, че нямат пари

Така родителите бяха принудени да избират дали да купят меню за 2,50 лв., или 3,50 лв., за да може хлапето им да бъде сито преди да започнат часовете в занималнята.

За разликата от левче едните малчугани могат да похапнат за основно спаначена каша със сирене, а за другите – карначета с гарнитура.

В същото време обаче родители се оплакаха, че съученици на децата им се подиграват, че ядат от евтината храна.