Европа има само един път г-н Юнкер - change or death ("промяна или смърт", бел. ред.). Това каза българският евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков по време на пленарната сесия в Страсбург, съобщават от пресслужбата му.

В присъствието на председателя на Европейския Съвет Доналд Туск и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер евродепутатите дебатираха заключенията от провелата се на 28 и 29 юни среща на върха в Брюксел.

"Камбаната в Европа отдавна бие, но вие се правихте на глухи. Е, англичаните сложиха мегафона пред камбаната с Brexit и сега разбрахте, че с тази европейска формула наистина е приключено“, заяви Бареков, коментирайки референдума във Великобритания за излизането на страната от ЕС.

"Къде е планът ви за действие?“, попита той и призова: "Не си губете времето с безсмислени и дребнави бюрократични спънки“. Според Бареков са нужни реформи, а не "заравяне на главите в пясъка като щрауси".

По думите му ЕС е бюрократична машина, която не обича промените. Според него проблемът идва от там, че Европейският съюз е сбор от някои богати и други много бедни държави – корумпирани при това. „Англия и България са от двете страни на фунията – едните повече получават, другите даваха повече. Резултатът – нула, след като и двата народа са отчаяни и не ги интересува свободното движение на стоки и капитали“, посочи той.

"Българският политически елит беше корумпиран и преди членството в Европа, но сега е десетки пъти по-корумпиран и по-богат с огромните фондове, които изляхте в България и те масово бяха ограбени от няколко човека и олигархията“, съобщи Бареков.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разкритикува реакциите на поддръжниците на излизането на Великобритания от ЕС Борис Джонсън и Найджъл Фараж.

"Патриотите не се отказват когато нещата станат трудни, те остават", заяви Юнкер пред евродепутатите в Страсбург.

Коментарът на люксембургския политик идва след като вчера Найджъл Фараж подаде оставката си като лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP). Фараж е един от най-агресивните евроскептици и нееднократно е влизал в пререкание с депутатите в ЕП.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg