Държавен вестник обнародва ратификацията за дълга от 16 млрд. лева, подкрепен само преди два дни с гласовете на 161 депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС, АБВ и БДЦ. Това даде повод на социалистите да раздадат в парламента и нови имитации на банкноти - „горановки".

На гърба на „банкнотите" са изписани имената на всички 161 народни представители, гласували "за" дълга. Сред имената е и това на независимия депутат Ана Баракова. Тя обясни защо подкрепя дълга: Гласувахте „за" заема.

Защо го подкрепихте? Какви са Вашите лични аргументи?

- Подкрепа изглежда някак си като привързаност към нещо. По-скоро конкретно мое решение. Заемът беше аргументиран в продължение на две седмици, ясно обоснован, конкретно за какво става въпрос, неговата цел, неговата идея.

Аз съм обмислила внимателно и реших, че това е една добра алтернатива за нещо иновационно, нещо красиво и модерно, нещо съвременно, което наистина е добро предложение. Относно детайлите по заема, кое най-вече Ви се стори иновативно в тази идея? Идеята е като цел, която е планирана, формирана, това, което са предложили като основа.

Какво мислите за четирите банки, чрез които ще се имитира дългът?

- Не смятам да коментирам конкретно определени банки, защото мисля, че все пак си има специалисти, които да коментират. Мен ме интересува самата идея - как е планирано, дали е добре защитена, дали е обоснована, дали е правилна.

Разбирам, че се интересувате за моите решения относно заема и че явно е толкова актуално наистина, колкото Поршето, за което стана въпрос. Това е моето мнение като цяло, защото от известно време се случват разни неприятни истории и съм доста ангажирана и в други неприятни неща. Поршето е нещо съвсем странично от тази чисто икономическа тема.

Аз разсъждавам като човек, който е борбен, който винаги се е трудил, който винаги е работил. Да, една учителка, но аз съм работила непрестанно. Включила съм се в различни образователни проекти, различни програми, била съм председател на комисии, подготовка за матури и аз смятам, че човек трябва да се развива, да се бори, трябва да планира нещата, така че да върви към нещо ново, нещо различно. Винаги да вървиш напред и да се трудиш, да се изграждаш, да се обучаваш. Това е много важно за мен и смятам, че това е една добра алтернатива.

Заемът? Заемът или целта, поради която се взема?

Всъщност да тръгнем от там - за Вас каква е целта за вземането на този заем?

- Това, което обясних. Че е нещо ново и иновативно. Това е нещо, което е с цел да се развива държавата като цяло.

Част от мотивите за тегленето на този заем е, че трябва да се покрият стари задължения? Финансовият министър обоснова с това основната част от тези пари.

- Аз мисля, че си казах много добре мнението като един независим депутат и специалисти, които са в основата и на комисии, изобщо и в самите идеи, аргументираха се, защитиха се и тяхното мнение е много по-важно от моето. Аз съм казала моето мнение, гласувала съм, и мисля, че това вече е достатъчно като отговор.

Ако трябва да минем от общото към частното, вие самата да речем имате ли заеми?

- Прекалено много се интересуваме някак си. Извинявайте вече го възприемам като лично отношение - ще отговоря на този въпрос, ако е толкова важно, - къде живея, какво си купувам от магазина, защото ако сега ви подам нещо интересно, понеже знам, че наистина се спрях сред много журналисти, много се интересуват, едни ме следят напред, други - назад.

В момента ми прави впечатление за новия Фейсбук профил, който е уникален просто. Сега се прибирам и това е може би четвъртият или петият. Не знам доколко е правилно това нещо.

Правят ви фалшиви Фейсбук профили ли?

- Да, даже вече съм изключила всякакви страници, моят личен Фейсбук профил съм го изключила. Аз даже в момента това ми е проблемът- поредният Фейсбук, поредните натиски, поредните напрежения. Всеки ден... Явно са някакви групировки ли, структури ли, не знам какви са, екипи по колко души, но е нещо страшно. В момента това ми е много голям проблем.

Четири или пет вече профила са...Това е поредният Фейсбук профил, тоест засягане на личното достояние на човека. Направиха страница „Ана Баракова политик", сега тръгнаха вече да правят и личен профил. Да не говорим колко още други такива. Мислех, че с времето ще утихнат нещата, че ще разберат, че трябва да има някакви граници.

То стана прекалено натруфено в един момент - качили една дреха и отгоре хиляди цветове. Никакви спирачки, никакво спиране. Просто всеки път, аз даже знам, че в понеделник-вторник получавам новата информация за новата атака, новото нападение. Ами ето, имате възможност сега да се обърнете към всички тези, които ви тормозят, да отправите към тях апел.

Това това са си от определени хора, които са се борят за депутатското място, то не е всъщност... А останалите са техни работници, те са при тях на заплата.

Чувствате ли някаква конкретна персонална заплаха за вас, за живота ви, за близките ви?

- При положение че се пробваха абсолютно всички варианти в момента, всички стъпки, всички възможни ситуации, не знам до какво може да се стигне още аз. Не знам въображението до какви граници може да се развива.

TrafficNews.bg