Денят за размисъл се оказа днес.

Това, което се случи вчера в страната ни и извън нея, бе безпрецедентна ситуация на избори, белязани от лятото на антиправителствени протести и пандемия. Първи избор на гражданите отново стана ГЕРБ. По-неочаквана бе подкрепата на българския народ към партията на Слави Трифонов, която събра близо 18% от гласовете. Това изненада всички, включително Корнелия Нинова и всички нейни съмишленици, които се готвеха за второто място. За пръв път и българите в чужбина регистрираха толкова висока избирателна активност, които гласуваха сериозна подкрепа на Трифонов и компания. Шареното тепърва предстои, а дотогава да видим какво вълнува българите в следизборния ден в социалните мрежи.

Казват, че интелигентността на един човек прозира по едно – самоиронията. Сигурно това предизвика вълната от вицове и мемета. Или поне е за предпочитане да го погледнем от тази перспектива. А сега да разгледаме ситуацията и през призмата на следизборния балкански хумор:

 Статусите, които се въртяха навсякъде в интернет пространството: 

„След джипката е ред на комбайна…на-на-най-на“

„Божков не е успял да събере 4%, защото тези, които са гласували за него не задрасквали с Х, а търкали бюлетината с монетка.“

„Вече имаме оркестър в Парламента.“

„След края на Избори 2021, вече нямам притеснения, че има изтичане на мозък в чужбина.“

„Горкият син на Марешки, вече ще се налага да изнася дрехите и на майка си.“

 „Каракачанов тази година гласува машинно, използвайки новата BILLA карта.“

 

Каквито и шеги да се въртят в социалните мрежи и медиите е важно да отбележим, резултатът беше продукт на целокупния вот на народа и политическата му настройка. Затова не подхождайте към бъдещото правителство само с хумор, а с необходимите – адекватна гражданска позиция и обоснована критичност.