През 2013 година хиляди хора излязоха по улиците на големите градове, за да протестират срещу високите сметки за ток. Националният протест се разрасна за дни, обхвана десетки градове, бяха блокирани пътища и централните части на София, Пловдив, Варна. Свикан под наслов "Да запалим монополите" протестът в крайна сметка се пренасочи от сметките за ток и енергийните дружества срещу самото правителство и завърши с искания за оставка на министър-председателя.  След засилилото се напрежение и насилието между полиция и протестиращите на 19 февруари в София, когато имаше ранени на „Орлов мост“, Бойко Борисов подаде оставка. Въпреки, че на 21 февруари парламентът прие оставката на кабинета, на 24 февруари на национален протест по улиците на големите градове в страната излязоха над 100 000 души. Последваха две служебни правителства и нови протести.

Обстановката в държавата в момента силно напомня за горещата 2013-та. Вече пети месец бизнесът  е смазан от високите сметки за ток. Цените на горивата и електричеството стигнаха исторически върхове, забавените доставки на компоненти заради пандемията допълнително затрудняват производствата. Резултатът е галопираща инфлация, която моментално се отрази на цените на хранителните продукти и на почти всички стоки и услуги. Покупателната способност на хората намалява с всеки изминал ден, а компенсаторните механизми, предлагани от управляващите засега са или много закъснели или недостатъчни.

На този фон през следващите дни се задават няколко протеста. В събота на улицата ще излязат полицаи и пожарникари, които настояват реформите в МВР да се правят на светло и искат увеличение на заплатите. 

Следващата седмица, на 23 февруари, партия „Възраждане” обяви дата за втори национален протест под наслов „Конвой на свободата”. Официалният повод за протеста е отказа на правителството да премахне зелените сертификати, но протестът вероятно ще събере и представителите на различни сектори и граждани и темата далеч няма да бъдат само ковид- ограниченията.  Протестът ще е срещу високите цени и драстичните сметки.

За сметка на това днес депутатите си вдигнаха заплатите с 14%. Увеличението се получава от значителния ръст на тримесечна база на средната заплата в обществения сектор. 

Конвоите в Канада, Австралия и много европейски градове показват в каква посока се движат настроенията в обществото и макар, че исканията не съвпадат с дневния ред, който управляващите се опитват да наложат, те продължават да се разрастват. И трябва да служат за сигнална лампа на хората, които стоят начело на държавата.