Кървави вендета и език на омразата. Какво им става на днешните хлапета и защо това е основният им начин на общуване?

Събития от последната седмица, които станаха тема на разговор в социалните мрежи и новинарските емисии, водят не само към задаването на тези въпроси, но и към изобличаването на тъжната истина за „обществото на 21 век“.

Едно дете на 15 години бе пребито без капка жал от свои връстници. Нещо повече – групичката малки бандити засне язвителната си постъпка и я публикува в социалната мрежа Tik-Tok. Хлапетата може би с гордост афишираха бойните си способности в опит да унижат допълнително малтретираното дете, но както младостта предполага – допуснаха грешка.

Безсмислено е да поясняваме защо този клип и постъпката им като цяло придоби популярност, но бързо фокусът от „героизма“ бе изместен с полезрението на жертвата. Освен органи на реда, Държавна агенция закрила на детето, психолози и медии, случаят бе подхванат и от връстниците.

И да не искаме да си го признаем – трябва. Не само присъстващите на заснемане на клипа, но като че ли и целокупната българска младеж се отнесе към насилието като кръвожадна публика, зяпнала към арената, на която няколко хлапета бият друго хлапе.

 „Аве, Цезаре, отиващите на смърт те поздравяват!“ („Ave Caesar, morituri te salutant“). Дни след раздухването на случката социалните мрежи се разтърсиха. В затворени групи на младежи се разпространяваха снимки и видеа на т.нар. „бияч“ от клипа в Tik-Tok, назоваван още „боксьорчето от Лагера“, подправено с куп други подигравателни и вулгарни епитети.

И дойде време за вендета. Повече от стотина младежи въоръжени с боксове, сопи, бухалки и дори пистолет причакват от дни насилника от клипа, за да му покажат „кой правораздава“. Някои приятелчета на жертвата от предишния клип, други познати, а трети случайни вандали, заразени от вируса на омразата. После бандитите се фукаха с нанасянето на „тешки нокалти“. Е, освен срам за родителите си, вече са срам и за учителите си.  

А сега да се запитаме ли отново какво ѝ става на днешната младеж?!

Откъде идва този глад за мъст? Кога се допусна едни деца да стават гладиатори в името на социалните мрежи?

Да спрем за миг тук, за да уточним, че и за секунда не оправдаваме поведението на насилниците от клипа. Защото там личаха не само липса на морал и добри ценности, а налудничава гнет и удоволствие от това да причининят някому болка. Ще оставим на психолозите да си вадят изводи, ние като общество можем да осъдим само това, което зависи от нас.

Но и трябва да си признаем, че всъщност това, което се вижда на клипа, сме самите ние. Огледало ни е тази тънеща в злобата на възпитателите си младеж.

Нека не си премълчаваме, когато имаме най-много нужда от думите. Защото в поведението на онези деца прозираше именно липсата на разговори, водени навреме!

Скъпи родители, не забравяйте да питате децата си как са, когато се връщат от училище, за да не ги гледате след време по новините. Не забравяйте, че вашата функция не е само да ги нахраните и облечете. Спомнете си, че пропуснатите уроци се учат най-трудно.

Запомнете, че първо трябва да погледнете вътре с себе си, когато възпитавате. За да не видите един ден отражението си в огледалото и да останете до болка огорчени.