Аварийният план за Перник го намирам като след дъжд качулка. Това  заяви пред БНР експертът-хидролог Асен Личев, който е бивш директор на Дирекция "Управление на водите".

"Тези неща трябваше да се направят много отдавна. Отдавна е известно, че загубите във водоснабдителната система на ВиК са много големи. Отдавна е известно, че язовир "Студена" не се управлява добре от МОСВ и водата не се изразходва само за питейни нужди, какъвто е приоритетът на закона, а за промишлено водоснабдяване, което е било преди от язовир "Пчелина" и за т.нар. екологичен отток незнайно защо в такъв голям размер. Ако МОСВ бяха изключили промишленото водоснабдяване и минимално допустимия екологичен отток не на 19 ноември, а на 1 януари тази година, в момента в язовира щеше да има 7 млн. кубически метра повече вода и щеше да се дочака без всякаква тревога следващият пълноводен период на река Струма", коментира той.

Според него с темата за мъртвия обем се спекулира. "Мъртвият обем е 2,4 млн. кубически метра в язовир "Студена". Днес общият обем на язовира е 3,8 млн. кубически метра. В момента 1,4 млн. кубически метра е полезният обем", обясни Личев.

"Моите съграждани от Перник така или иначе ще изконсумират вината на виновните. Важното е и виновните да бъдат наказани, за да може тази вина, която ще изконсумират нашите съграждани, да не е горчива", добави той.

Личев е очаквал да започне строителството на язовир "Черни Осъм". Той щеше да предотврати режимите на питейно водоснабдяване в Ловешка и Плевенска област, както и в град Троян.