Няма да се въвеждат нови мерки срещу Ковид-19 у нас. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов в предаването "Лице в Лице" по БТВ. Според него, евентуално затваряне в настоящия момент не би дало ефект.

"Вирусът вече се разпространява дифузно и ние може само да контролираме неговото разпространение. Основният ни проблем е дисциплината и спазването на вече съществуващите мерки. Не е въпрос да се разпишат заповеди. Много важно е хората да разберат, че всичко, което се случва, е облечено в разум и той е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите", коментира той. И допълни, че все още контролираме кризата. 

Ангелов заяви, че единствената мярка, която би могла да бъде въведена, е зелените коридори за хората над 65-годишна въраст. 

"Считам, че е редно да минем на възстановяване на този период за хората над 65 години да пазаруват в зелен коридор от 8,00 до 10,00 часа, като през това време да не бъдат допускани други граждани, а съответно те да нямат право да пазаруват в останалата част от времето, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално", поясни той.

Очаква се заповедта да излезе до дни.  

"Днес пристигнаха дозите Ремдесивир в страната. Освен него, тук има и други медикаменти. Нека хората не се притесняват, че ако се разболеят от COVID, това е присъда. Хората много късно търсят лекарска помощ, нека да не се самолекуват. Нека не пият лекарствата на съседа, а да се свържат с лекар и да чуят неговото мнение. Заболяването е преодолимо. Да, в България имаме няколко места с проблем. Там където хората не искат да разберат ролята на тези мерки, резултатът е лош", добави той.

Ангелов коментира и лечението на премиера, като разкри, че двамата се чуват по всяко време на денонощието, за да коментират проблемите - дори в 3 през нощта. 

"Винаги сме го лекували по един и същи начин - както се лекуват всички български граждани. Неговите думи бяха: Каквото за всички, такова и за мен", каза той.