53 000 ваксини от Астра Зенека се очаква да пристигнат в събота. Това съобщи по време на брифинга на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов. Докато не бъде преодолян проблемът с количествата, временно ще бъдат спрени зелените коридори, обясни още той. 

"По данни на фирмата, камионът ще тръгне в петък. Ако ваксините дойдат в събота, ще бъдат разпределени веднага, дори да е през нощта", поясни Ангелов. По думите му, 50% от доставката ще отиде при личните лекари.

Днес в страната са дошли 12 000 ваксини на "Модерна". Очакват се и доставки на препарата на "Пфайзер" през месец март. Драстично обаче са намалени договорените количества на Оксфордската даксина. Очакваното количество за месец февруари е било 451 832 дози. Сега се очаква да пристигнат 170 400 дози. Според новото разписание, очакваните доставки до месец август се равняват на 40% от първоначално планираните. 

"Светлината в тунела е ваксината на "Янсен", която вероятно ще получи регистрацията през следващия месец. Казвам "вероятно", защото всяко нещо е предпоследно. Препаратът ще помогне изграждането на стратегията ни оттук нататък. В системата в момента има 35 000 ваксини на Астра Зенека, разпределени между ваксинационните центрове и личните лекари. За следващите 2 дни ще имаме ваксини. Ако компанията спази уговорката си, ще задържим положението до събота", обясни още министърът на здравеопазването. 

Той бе категоричен, че не зелените коридори, а забавените доставки, са причината за кризата с ваксините. 

"Хората, които са ваксинирани извън фазите, са 15 168. Готовността ни с личните лекари бе да започнат ваксинация след 3 март. Те изразиха желание и имаха готовност да започнат по-рано. 17 518 ваксинации са направени от тях до момента. Зелените коридори по никакъв начин не компрометират темпа на ваксинацията, проблемът е с доставките на ваксините - ако те идват по план, в договорените количества, нещата ще са ОК", обясни Ангелов. И допълни, че опашки пред васинационните пунктове има по цял свят, не само в България. 

Подсигурени са дозите, необходими за членове на СИК и РИК, каза още Ангелов. 

Той коментира и решението за отваряне на заведенията. 

"156,16 на 100 000 е заболеваемостта в момента. Ясно казах, че ако заболеваемостта е под или остане около 200 и имаме свободни легла в лечебните заведения, ще предприемем крачката да отворим заведения. Предприемаме я изключително предпазливо има много условия – вечерни часове и прочее", рязясни той. Ангелов заяви, че във взимането на решението не е вложена никаква емоция, а са взети предвид едниствено числа, числа, показатели, наука и разум.

"Нямаме нужда от емоция и страх. Нека хората бъдат спокойни - имаме план и знаем как да го изпълним", заяви той.