Между двете основни политически сили се наблюдава много напрегната обстановка. През последните години БСП бавно и постепенно стопяваше изоставянето си от ГЕРБ и ето, че за първи път миналия месец се установи, че има разместване и вече БСП води на ГЕРБ с около един пункт. Но да не забравяме, че това са социологически данни, при които хората са уверени, че ще гласуват, но в деня на избора изобщо не гласуват. Това сподели в ефира на "Тази сутрин" по bTV социологът Андрей Райчев.

По думите му 3 партии ще влязат  w ще влязат в Европейския парламент.

,,ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни. При Патриотите там остана единствено Ангел Джамбазки, докато Валери Симеонов едва ли има някакви шансове'', добави Райчев.

,,Това, което е особеното при тези избори, е, че ГЕРБ основателно и с всички сили се опитва да прави европейски политики, докато БСП не иска въобще да обсъжда тази тема, т.е. едните отиват да правят европейски избори, а другите отиват, за да свалят ГЕРБ от власт'', коментира социологът и посочи, че в листата на БСП Елена Йончева и Иво Христов са двата най-силни елемента.

По отношение на премиера Андрей Райчев сподели, че Борисов винаги е бил роб на собствения си календар.

,,Борисов винаги е бил роб на собствения си календар и в този смисъл той разглежда президентството като свое бъдеще, но не считам, че това вече е възможно да се случи, или ако се случи, ще бъде случайно. Той обаче остава един човек, който тепърва може да реши да направи нова коалиция, може да реши и да се оттегли като премиер. Така че предсрочни избори са абсолютно възможни с неговата воля, ако реши например да смени коалиционните си партньори. Но този вариант като президент вече го няма'', обясни още той.

,,Да, ГЕРБ загуби няколко процента покрай скандалите с "апартаментгейт", загуби може би и първото място, но Цветанов загуби най-много, той загуби от своя рейтинг'', завърши Андрей Райчев.