Двама доказани специалисти нахлуха с гръм и трясък в българския клубен футбол, което трябваше да покаже, че вече не сме на опашката на Европа. Единият си тръгна скоропостижно без изобщо да успее да внесе нужния ефект. Италианецът Делио Роси цяла година лазеше по нервите на феновете и шефовете на Левски. Те го търпяха, тъй като е „доказан специалист и трябва да му се даде време“. Сините обаче претърпяха срамно отпадане от аматьорския Вадуц в Лига Европа и чашата преля.

Другият е Пауло Аутуори, който бе призован „да надгражда в Лудогорец“. Бразилецът пристигна с наистина богата визитка  - сменил е над 25 клубни и национални отбори в кариерата си, но в нито един не се е задържал повече от 2 години, което само по себе си поражда въпроси. Няма и два месеца след официалното си стъпване в длъжност той претърпя шумен провал. Орлите отпаднаха от Шампионската лига след загуба от непретенциозния унгарски тим МОЛ Види снощи с 1:0. Не е ясно какво е успял да „надгради“ Аутуори, но българският шампион не приличаше на себе си, а спорните реферски отсъждания няма как да бъдат извинение за слабата и безидейна игра. Чест прави на всички в клуба, че не потърсиха оправдание в съдиите. Включително и Аутуори. Но истината е, че този отбор, който игра на „Панчо Арена“, нямаше нищо общо с онзи Лудогорец, който познаваме от последните години. Макар болшинството от играчите да бяха същите.

Разбира се все още е прибързано да правим генерални изводи за бразилеца и за ефекта, който ще окаже върху развитието на отбора. Дано да е благотворен и Лудогорец да върви нагоре. Неуспехите на двамата обаче са поредните доказателства, че привличането на доказани специалисти от чужбина не означава непременно победи и трофеи. Причините за това биха могли да бъдат две: Или въпросните специалисти не са достатъчно доказани, или родният клубен футбол не е достатъчно доказан, за да могат доказани специалисти да виреят в него. Разбира се – по-вероятно е второто, защото и Моуриньо и Гуардиола да дойдат – гаранцията е никаква. Просто тук параметрите и реалностите са съвсем различни. А Лудогорец – колкото и да е напред с материала в сравнение с останалите ни отбори, все още е далеч от европейските футболни стандарти.