До Стево Пендаровски, Президент на Република Северна Македония

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми господин президент,
Разбрах, че сте заявил, че България следва политиката на живковизма. С това си изявление може и да преследвате повишаване на рейтинга си като политик, но със сигурност не правите крачка към истината, а в обратна посока.

Господин Пендаровски, сигурно Ви е известно (макар и да не смеете да го кажете), че по време на управлението на Тодор Живков наследниците на старите войводи от Македония бяха репресирани, а името на Тодор Александров тънеше в забрава. По Живково време във всички сгради имаше портрети на Георги Димитров, който по заповед на Сталин разпореди на тези хора в Пиринско, които не искат да запишат, че не са българи, да им бъдат счупени костите, а някои загубиха и живота си. Знаете ли, че по време на Тодор Живков, когато стари учени, родени в Македония, бяха в Белене (нещо като Голи оток за Югославия), уважавани бяха хора като Дина Станишева, които твърдяха, че македонският език е самостоятелен? Знаете ли, че по време на Живков се твърдеше, че стари и уважавани хора, родени в Македония са фашисти; че убийците на тези хора бяха почитани като герои?

Господин Пендаровски, както Ви е известно, комунизмът е идеология на лъжата и затова режимите на Тито в Югославия и Живков в България заливаха хората с лъжа, но и с насилие, защото само така можеха да ги държат в подчинение.

Помня как старият титовски генерал Панде Петрвоски лъжеше хората в Македония, че е смазал съпротивата на Ходжа в Арачиново и че се веели бели знамена, но НАТО ги спасили. Помня как Вие намерихте в себе си сили да заявите, че това е лъжа, която е била казана на хората с пропагандна цел. Тогава изпитвах уважение към Вас именно заради тази проява на мъжество. В качеството си на президент обаче, вие паднахте до пропагандното ниво на Петровски, обърнахте гръб на достойнството и се опитвате да блестите с неистина и внушнения.

Господин Пендаровски, ако искате държавата, на която сте президент, да бъде просперираща, трябва да се борите с лъжата, защото тя няма да направи хората в Македония по-богати, а само ще ги изпълни със злоба. Ако имате уважение към истината и смелост, ще признаете, че лъжата за фашизма е дело на българските и на югославските комунисти. Ще призовете хората да спрат да се вторачват в лъжите на Югославия и да погледнат в бъдещето в Европа - където няма лъжа.

Когато говорите за Гоце Делчев - че е "ваш" достойно е да признаете, че той е и "наш", защото той се бореше за свободата и достойнството на всички - от Охрид до Черно море. И когато говорите за езика, достойно е да признаете, че начинът, по който пишете сега, е по-различен от начина, по който пишеше Делчев; че думите, които ви бяха дадени от Сърбия са били неразбираеми за Гоце.

Уважаеми господин президент,
Помня Борис Трайковски, един политик не на национално или регионално, а политик на световно равнище. Президент, който беше баща на всички етноси в Македония и които още го почитат. Трайковски беше такъв, защото беше обърнал гръб на лъжата, а търсеше просперитета в истината. Вие бяхте съветник на Борис Трайковски, но засега не показвате уважение към неговата философия - към истината. Засега вие обръщате гръб на достойнството в името на това, с което Ви зарази Югославия - лъжата.
Моля се на Бог да вразуми всички ни, за да вървим напред заедно, както вървяха дедите ни.

Защото аз искам Македония да влезе в ЕС дори повече от Вас. Затова и настоявам за истината, защото лъжата и омразата няма как да станат част от мисленето на ЕС.

*Адв. Станислав Станев е член на Пловдивската адвокатска колегия